Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektöri Region Stockholm. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Så är pandemiläget i Stockholms hälso- och sjukvård

Uppdaterad
Publicerad

De senaste siffrorna över coronasmittan i Region Stockholm visar att allt fler vårdas på sjukhus och på bara en vecka har 134 personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet. En viktig del i att minska smittan är att påbörja vaccinationer – ett arbete som inleds nu på söndag.

Läget är fortsatt ansträngt för sjukvården, sade Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm på en pressträff idag. Regionen jobbar med att utöka antalet vårdplatser och ambulansvården.

En privat vårdgivare har öppnat en akut covid-avdelning, något Eriksson säger är ett utmärkt initiativ.

Corona i Stockholm

Han säger att smittotoppen ännu inte är nådd – den kommer efter jul när vi börjar trängas och återgå till det normala igen.

– Vi måste alla vara beredda på en mycket annorlunda start på år 2021.

Hör honom berätta varför platån vi nu befinner oss på är värre än i våras i videon.

Vaccinering 27 december

Vaccineringen ska börja den 27 december med de 425 doser som kommer till Stockholm. Boende och personal inom hemtjänst och på äldreboenden kommer att vaccineras först.

De som ska vaccineras först kommer att kontaktas av sina läkare. För övriga grupper kommer information att finnas på 1177.se,

– Vi kommer att göra det metodiskt, stegvis och smittsäkert, säger Magnus Thyberg som är ansvarig för samordningen av vaccinationerna.

Fler doser efter nyår

Thyberg poängterar att regionen har stor erfarenhet av vaccineringar. Man börjar i liten skala och ökar takten efter hand som vaccindoserna kommer till länet. Men man måste fortsätta följa rekommendationerna i många månader till, eftersom vaccinet kommer anlända ojämnt.

– Preliminära siffror visar att vi kommer att få fler doser redan före nyår, men vi förbereder för att vaccintillgången kommer att vara ojämn, säger Magnus Thyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet