Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT möter Hamza Akacha utanför den lokal i Rinkeby där ett tiotal stormade ut under lördagens partikongress. Foto: Emanuel Silva/SVT

Hamza Akacha lämnar Nyans – blir politisk vilde i Botkyrka

Publicerad

Det stormar i partiet Nyans. Under lördagens extrainsatta partikongress uppstod tumult och ett tiotal personer lämnade. En av dem var Hamza Akacha. Nu väljer han att lämna partiet och fortsätta som politisk vilde.

Efter valet lyckades det nybildade partiet Nyans ta sig in i Botkyrka kommun med två mandat, vilka tillträdes av partiordförande Mikail Yüksel och Hamza Akacha. I och med Akachas avhopp representeras numera endast ett av dessa mandat av Nyans.

Efter valet har en opposition bildats inom partiet och inför lördagens extrainsatta partikongress hade oppositionen lagt fram ett avgångskrav på partiordförande Mikail Yüksel.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2022

Hamza Akacha var kritisk till flera saker under kongressen.

– Uteslutna medlemmar fick inte komma in och rapporten med underlaget på avgångskravet på Yüksel gicks inte igenom ordentligt, säger han.

Starta klippet för att höra om tumultet och om hur han ser på sin roll som politisk vilde framöver.

Avböjer intervju: ”Rättsliga åtgärder”

Mikail Yüksel vill inte intervjuas, men lämnar en kommentar till SVT.

– Jag vill inte ägna tid åt den individen, men partiet kommer vidta rättsliga åtgärder, säger han.

Vad menar du kan polisanmälas?

– Det vill jag inte gå in på, men mina kollegor kollar på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2022

Mer i ämnet