Foto: TT

Hanif Bali näst mest kryssade moderaten i landet

Uppdaterad
Publicerad

Nu är rösträkningen till riksdagsvalet klar och det slutgiltiga resultatet har presenterats. Siffrorna visar att Hanif Bali (M), näst efter partiledaren Ulf Kristersson, är den moderata politiker som fått flest personröster i riksdagsvalkrets Stockholms län – och i hela landet.

Nu har resultatet av personrösterna i riksdagsvalet presenterats. Hanif Bali (M) fick 4 158 röster vilket är mer än någon annan moderat i Sverige, om man bortser från partiledaren Ulf Kristersson.

– Det känns kul, det är såklart hedrande. Sen är det många som röstat på mig utanför valkretsen och det visar väl på att en närvaro och medborgardialog över nätet spelar roll. Jag har inte tryckt upp en enda affisch eller reklamblad, allt har skett via nätet, säger Hanif Bali (M).

Vad beror det på att du fått så många röster tror du?

– Folk gillar väl mina åsikter, det är därför man röstar på någon. Och att man har förtroende för mig som person.

Kritiserades för vapenbild bara veckor innan valet

Med knappt tre veckor kvar till valet riktades kritik mot Hanif Bali (M) efter att han lagt upp en bild där han poserade med ett skjutvapen. Den egna partiledaren Ulf Kristersson (M) menade att händelsen var olycklig men sa att det inte var hans sak att avgöra om Hanif Bali kunde fortsätta representera Moderaterna.

Hur tror du att uppmärksamheten i samband med vapenbilden har påverkat valresultatet?

– Förmodligen har det nog slagit hårdare mot förtroendet för medier än vad det gjort gentemot mig, säger Hanif Bali (M).

Han menar att nyhetsmedier målade upp en missvisande bild av honom.

”Ett förtroende som byggts upp under flera år”

Om Hanif Bali har förlorat eller vunnit röster på uppmärksamheten är svårt att säga men han tror själv inte att resultatet har påverkats anmärkningsvärt av just det.

– Jag har varit digitalt närvarande i väldigt många år och det är ett förtroende som byggts upp under flera år. När vi hade internval så kom jag etta och stockholmarna bekräftar ju det nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.