Ordförande i Huddinge kritisk till nya ebo-regler

Uppdaterad
Publicerad

Huddinge kommun kan komma att fatta beslut om att asylsökande som bosätter sig i Vårby, Skogås eller Flemingsberg förlorar rätten till bidrag när de nya ebo-reglerna börjar gälla. Men kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak (M) är kritisk till lagen.

Ebo-lagen, eller lagen om eget boende, ger asylsökande friheten att bosätta sig var de vill med rätt till statliga och kommunala bidrag. Men nu har 32 kommuner möjlighet att anmäla områden med socioekonomiska utmaningar där asylsökande som bosätter sig kan förlora rätten till bidrag. Huddinge är en av kommunerna.

Kommuner med områden aktuella för de nya ebo-reglerna

Borlänge, Borås, Botkyrka, Eskilstuna, Filipstad, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Huddinge, Järfälla, Jönköping, Karlskrona, Katrineholm, Kristianstad, Landskrona, Linköping, Malmö, Motala, Norrköping, Nyköping, Perstorp, Sandviken, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Uddevalla, Uppsala, Västerås, Växjö, Åstorp och Örebro.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatten om EBO

Mer i ämnet