Här erbjuds SVT:s reporter köpa subutex – igen

Uppdaterad
Publicerad

Narkotikaklassade läkemedel langas fortfarande utanför Stockholms beroendemottagningar. ABC:s reporter blev direkt erbjuden att köpa droger.

Det finns idag ett mycket utbrett missbruk av opiatläkemedlen metadon och subutex på gatan. Det här kunde SVT ABC avslöja för två år sedan.

Då kunde vi visa hur personer inskrivna i programmet sålde av sina tabletter i direkt anslutning till beroendemottagningen på Rosenlunds sjukhus och vid Capio Maria på Södermalm. Det är platser som av missbrukare kallas ”subtorg”.

ABC granskar missbrukarvården

Vill sälja subutex och iktorivil

Nu visar det sig att verksamheten på subtorgen inte är borta. Drogförsäljningen vid beroendemottagningarna har inte upphört. Jag har ställt mig på subtorget mellan polishuset och Capio Maria beroendemottagning. Snabbt kommer en man fram och undrar om jag vill köpa subutex.

– Jag har flera stycken subutex som jag vill sälja. Till ett bra pris. Iktorivil också, i burk.

Vad hade du, sade du?

– Iktorivil.

Men har du fått det härifrån?

– Ja allting kommer från sjukhuset.

Vi pratar en kort stund, sedan säger jag att jag är journalist och inte vill köpa.

Igår kunde vi berätta om det nya blandmissbruket som brett ut sig. De heroinberoende är inte bara heroinister. Dagens missbrukare blandar olika droger och narkotikaklassade läkemedel.

Förr blev man utskriven ur metadon och subutexprogrammet om man sidomissbrukade. Men där har praktiken ändrats, visar vår granskning. Förra året blev ingen utskriven för sidomissbruk från Capio Maria. Men narkomaner berättar att miljön runt mottagningen dit man ska gå för att hämta sitt metadon eller subutex ett problem eftersom man frestas att köpa andra droger också.

”Det är absolut en riskfaktor”

Mikael Sandell är medicinsk chef på Capio Maria.

– Det är absolut en riskfaktor för våra patienter att de hela tiden möter andra patienter i fortsatt missbruk. Många har ju ett samtidigt sidomissbruk av andra preparat. Behandlingen av det och beteendeförändring, det är någonting som tar tid och som man får jobba me dunder lång tid.

Har ni gjort tillräckligt för att få bort den svarta marknaden utanför mottagningen?

– Vårt arbete ligger i att optimera behandlingen för patienten. Det är det mest effektiva sättet att minska risken för otillåten överlåtelse av mediciner vi förskriver.

Polisen bekymrad

Men polisen är bekymrad. Joakim Beland är narkotikapolis i Plattangruppen med Sergels torg som arbetsplats.

Den här subutexen som ni hittar här då på gatan och som ni beslagtar, är det insmugglat?

– En hel del kommer insmugglat, absolut, när det kommer in lite större partier som någon sätter sig på och börjar deala ut här. Men sedan har vi ett stort flöde som kommer från våra metadon och subutexmottagningar.

Hur vet ni att det är det kommer därifrån, då?

– Det vet vi, för att det är personer som är med i de här tablettprogrammen som vi tar för överlåtelser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ABC granskar missbrukarvården

Mer i ämnet