Se den något annorlunda mösspåtagningen som Blackebergs gymnasium anordnade åt studenterna. Foto: Frida Jareteg/SVT

Här firar studenterna mösspåtagning – på armlängds avstånd

Publicerad

Precis som de flesta andra gymnasieskolorna i Stockholm hade Blackebergs gymnasium planerat en digital mösspåtagning i år. Men efter påtryckningar från studenterna hölls en kort variant på skolgården i samband med ett prov i svenska som eleverna skrev under onsdagen.

På grund av coronaviruset har studentfirandet ställts in på samtliga kommunala gymnasieskolor i Stockholms län. Hur skolor organiserar mösspåtagning är upp till varje enskild huvudman.

Lösningen på Blackebergs gymnasium var att låta mösspåtagningen ske på löpande band under en eftermiddag – två klasser i taget. På marken hade vaktmästarna målat kryss så att eleverna kunde hålla en meters avstånd.

– Det var deras absolut högsta önskan att få ha mösspåtagning på skolgården. Vi skulle oavsett ha tagit in elever för provet, säger rektorn Catrine Hedlund.

Samlades i klungor

Eleverna fick tydliga instruktioner på förhand, bland annat att inte komma dit om man hade sjukdomssymptom eller var i riskgrupp. Inga anhöriga fick vara med vid mösspåtagningsceremonin.

Men efter ceremonins avslutande samlades många studenter i stora klungor en bit bort från skolgården. Huruvida initiativet uppmuntrar eleverna att träffas och fira vidare trots myndigheternas rekommendationer kan skolan inte styra över, menar Catrine Hedlund.

Hör rektorns resonemang kring att eleverna möts i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.