Möt familjehemmet Säfström-Markebjer, som treårige ”Colin” precis fått flytta från på grund av samarbetsproblem mellan familjehemmet och socialtjänsten. Hör även de hemliga inspelningarna av mötena som ledde fram till flytten. Foto: Tomas Blideman/SVT

3-åring flyttas från sitt familjehem efter två år – fjärde omplaceringen av barnet

Uppdaterad
Publicerad

Samarbetsproblem mellan socialtjänsten och familjehemmet är anledningen till att en treåring nu flyttas från hemmet han bott i under knappt två års tid. Och det är inte första gången Österåker omplacerar honom. Han har redan flyttats fyra gånger under sitt korta liv.

– De flyttar runt honom som en möbel, säger familjehemsmamman Susanne Säfström-Markebjer.

Treåringen som vi kallar Colin kom till familjehemmet Säfström-Markebjer i Vallentuna för knappt två år sedan. Då var han 15 månader och hade redan bott i två jourhem när den tredje resan tog honom till Susanne och Daniel.

– Vi förstod att det här var en pojke som behövde vår hjälp och vi tog emot honom som en i familjen, säger Susanne Säfström-Markebjer till SVT.

Började banda samtalen i smyg

Ganska snart förstod familjen att Colin behövde experthjälp på flera områden. Men vårdinsatserna försenades i över ett år och något hembesök har familjen inte haft sedan i november 2019. Men när familjen kritiserade de uteblivna insatserna och krävde mer insyn i handläggningen valde socialtjänsten istället att avsluta platsen.

Mötena som ledde fram till att Colin flyttades har familjen spelat in i smyg.

– Jag började banda samtalen när jag kände att förtroendet sveks och löften inte infriades, säger Susanne Säfström-Markebjer.

I videon får du höra de smygbandade samtalen mellan socialtjänsten och familjehemmet.

Socialtjänsten avböjer intervju och svarar på våra frågor i mail

När samarbetsproblem uppstår med familjehem – hur säkerställer NI att handläggarna eller deras chefer hanterar fallet utifrån barnets bästa?

”Vårt arbete utgår alltid från barnets bästa. Ett familjehemsuppdrag innebär ett tredelat föräldraskap mellan familjehemmet, socialtjänsten och vårdnadshavarna. Ömsesidigt förtroende och kommunikation är avgörande för ett gott samarbete. Därför planerar vi alltid vården tillsammans för att på bästa sätt kunna tillgodose barnets behov.”

Ska inte familjehem söka adekvat vård för barnen som placeras i deras hem?

”Alla familjehem som har uppdrag får och ska söka den vård som barnet behöver, såväl planerad som akut sjukvård. Det är självklart för oss.”

Hur ofta väljer ni att säga upp familjehem pga brister?

”Det är ytterst ovanligt att vi säger upp familjehem på grund av brister.”

Hur ofta gör ni hembesök?

”Hembesök görs regelbundet i samband med både handledning och uppföljning av barnet. Vi träffar barnen minst var tredje månad och ibland oftare. ”

Vill ni inte ha engagerade familjehem i Österåkers kommun?

”Vi vill absolut ha familjehem som är engagerade i det barn som de har placerade hos sig.”

Under ett möte med familjehemmet säger socialtjänsteman att det inte är till familjehemmets fördel att lägga sig i socialtjänstens arbete. Vad är syftet med att säga så?

”Det är inte något Erica kan påminna sig om att hon har sagt, kan den vara lyft ur sitt sammanhang?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.