Gudrun går endast ut på promenader för frisk luft och motion, annars undviker hon att gå ut. Foto: SVT

Gudrun, 81, sitter i självvald karantän

Uppdaterad
Publicerad

Gudrun är i 80-årsåldern, hon har suttit i karantän i mer än två veckor och tänker göra det så länge det behövs.

– Har jag hållit ut så här länge och känner att det går, så måste jag kunna hålla ut även när det blir farligare att gå ut i samhället, säger hon.

Gudrun tillhör den grupp som har störst risk för att bli starkt påverkad av coronaviruset. Hon är 81 år gammal och har underliggande sjukdomar som högt blodtryck och diabetes. Av rädsla för att bli smittad har hon satt sig själv i karantän. Nu har det gått mer än två veckor sedan hon sist träffade sina vänner och söner.

– Vi besöker inte varandra under den här perioden, men vi talas vid per telefon varje dag. Så jag känner mig inte ensam! Och mina vänner är i min ålder så vi sitter alla i samma båt, vart vi än går, säger Gudrun.

Corona i Stockholm

Matkassar utanför dörren

Via olika grupper på sociala medier får hon hjälp med sina matinköp. Personen ställer kassarna utanför Gudruns dörr och går därifrån när hon överfört pengarna för varorna.

– Utan mat klarar jag mig inte, men med mat går allting bra, säger Gudrun.

Förutom telefonkontakt har hon i övrigt ingen kontakt med personer utanför sitt hem.

Klicka på videon för att höra mer om Gudruns tillvaro i karantän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet