Hon vägrar arbeta för Stockholms förlossningsvård

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste året har barnmorskan Susanne Fahlén arbetat på förlossningsmottagningar i såväl Norrbotten som Skåne. Efter att hennes tidigare arbetsplats BB Sophia stängde har hon valt att undvika Stockholmsvården trots att hennes kompetens är hett eftertraktad.

In i det sista hoppades Susanne Fahlén att förlossningsmottagningen på Östermalm skulle räddas. När SVT Nyheter för ett år sedan träffade henne fanns en stark oro över hur situationen utvecklades för förlossningsvården i länet.

När BB Sophia öppnade skiljde mottagningen ut sig gentemot andra kliniker genom att vara en privat aktör med mycket inflytande från personalen. Även om personalen skildes åt så har många behållit kontakten.

Förlossningskrisen i Stockholms län

– Många av oss blev väldigt stukade och ledsna eftersom vi tyckte att vi hade en bra arbetsplats. Det har varit svårt för en del att hitta en ny bra arbetsgivare. Vissa famlar fortfarande i mörkret vet jag, säger hon

Hälften av arbetspassen med bibehållen lön

När hon nu arbetar för bemanningsföretag kan hon arbeta hälften så många arbetspass och få lika mycket i lön. Nackdelen menar hon är att man under långa perioder måste bo borta och stå för utlägg. Som det ser ut i nuläget har hon inga planer på att återvända till vården inom Stockholms läns landsting.

Vad skulle få dig att börja jobba för Stockholms läns landsting igen?

– Det skulle vara om en klinik seglar upp eller dyker upp som en bra arbetsplats. Där man tar hand om sin personal och är tillräckligt bemannade och ges de förutsättningar jag tycker att man ska ha, säger barnmorskan Susanne Fahlén.

Läs mer: Ett år sedan BB Sophia stängde igen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Mer i ämnet