Här är polisens skott mot Eric Torell. 22 av skotten som avlossades, missade sitt mål. Den röda ringen visar där Eric föll ihop. Foto: Polisen

Hon sköt mot Eric Torell men slipper åtal

Uppdaterad
Publicerad

En av poliserna beskriver att hon blev trängd och kände sig hotad när Eric Torell lyfte sitt leksaksvapen mot henne. Då tömde hon sitt magasin. I förhör berättar kvinnan, som friats från misstankar om brott, om morgonen då polispatrullen fick syn på Eric Torell, och vad som fick henne och kollegorna att skjuta.

”Det är så jävla tragiskt alltihopa”, så uttrycker sig kvinnan som befann sig på innergården i centrala Stockholm, och som tillsammans med sina två kollegor besköt funktionsnedsatta Eric Torell med 25 skott. Hon är den enda av poliserna på gården som inte åtalas för brott.

Inträngd i ett hörn

Hon och hennes två kollegor trodde de stötte på en våldsam man som tidigare hotat att skjuta en polis och som potentiellt kunde ha tillgång till sprängmedel. Men det var inte den mannen de mötte på innergården. Det var funktionsnedsatta Eric Torell med ett leksaksvapen i handen.

En kedja av missförstånd, tekniska problem, bristfällig information och en situation där poliskvinnan blir inträngd i ett hörn, med vad hon uppfattar vara ett vapen riktat mot sig, ledde till det tragiska dödsfallet av en ung man med Downs syndrom.

Eric riktar leksaksvapnet mot henne – då skjuter hon

I förhör berättar kvinnan att Eric Torell kommer mot henne och hennes kollegor. Leksaksvapnet håller Eric i handen, och han lyder inte order när hon skriker ”Polis, stanna!”. Enligt henne går Eric istället rakt emot henne, men passerar henne.

”Jag sitter liksom och siktar mot honom, och han går förbi och jag känner liksom bara, shit va skönt han inte såg att jag satt här. Jag följde honom liksom med blicken, han fortsätter gå in mot innergården, och då helt plötsligt så vänder han sig mot mig och riktar vapnet mot mig, och då, då skjuter jag honom.”

”Ren och skär fälla”

Vid det här laget är kvinnan inträngd i ett hörn.

”Det enda jag tänkte var, det här är ren och skär fälla. Det här känns förjävligt, jag har blivit inlurad här. Dom tankarna som går hos mig är att det här måste vara något psykfall, suicide by cop eller någonting såhär, alltså det är verkligen det som går i mitt huvud.”

Kvinnan befann sig i buskarna till vänster i bild när Eric, som står vid cykelstället till höger om bilden, höjer sitt vapen mot henne. Det gröna strecket visar skottlinjen. Foto: Polisen

I förhör beskriver kvinnan att hennes uppfattning i den stunden var att det antingen skulle vara hon eller den misstänkte som skulle bli skjuten.

Drabbas av tunnelseende

Vid stunden drabbas hon av tunnelseende och kan inte avgöra hur många skott hon avlossat, bara att hennes magasin är slut på ammunition. Kvinnan är den enda polisen som sköt mot Eric, som friats från misstankar om brott.

De åtalade poliserna misstänks ha fortsatt skjuta när Eric Torell inte längre kunde anses vara ett hot. Kvinnan, däremot, ska ha slutat skjuta när hon insåg att personen framför henne inte utgjorde någon fara.

Det är i nuläget inte känt när rättegången mot de andra åtalade poliserna inleds.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.