Hormonstörande miljögift på Mälarens botten

Publicerad

Halterna av miljögifter i Mälarens bottnar har minskat, men inte tillräckligt. Främst är det ämnet tributyltenn (TBT) som drar ner vattenkvaliteten. Ämnet har hormonstörande egenskaper som djur som lever i vattnet.

”Det krävs mycket små mängder för att förorena ett vatten. Det räcker med att tio kilo TBT fördelas över Mälaren för att gränsvärdet ska överskridas i hela sjön”, säger Håkan Johansson, miljöutredare vid länsstyrelsen i Stockholms län, i ett pressmeddelande.

Krävs säkrare sanering av båtar

TBT är sedan 1989 förbjudet i Sverige. Tidigare användes ämnet som substans i båtbottenfärg. Länsstyrelsen i Stockholms län skriver att alla båtar med giftiga bottenfärger måste saneras på ett säkert sätt och TBT som finns i marken vid båtuppläggningsplatser tas om hand.

Mälaren är dricksvattentäkt för drygt två miljoner människor. Undersökningen har genomförts av länsstyrelserna runt Mälaren och prover har tagits från 42 platser från väst till öst i hela sjön. Målet är att nå god ekologisk och kemisk vattenstatus senast år 2027.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer