I fredags fick händelsen stor uppmärksamhet då Kinas ambassad utfärdade en resevarning till kinesiska turister i Sverige. Foto: Maja Suslin/TT

Hostel-bråket väcker känslor i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Avvisningen av kinesiska turister från ett vandrarhem i Stockholm fortsätter att väcka stor uppmärksamhet i Kina. “Hur gick det till när kineser dumpades på kyrkogården i Sverige? De här bilderna kommer att ge dig kalla kårar.”, skriver en kinesisk nyhetsportal.

Det var den 2 september som tre kinesiska turister avvisades från ett vandrarhem i centrala Stockholm då de anlänt en dag för tidigt och velat stanna i lobbyn.

En film från händelsen visar hur en av personerna bärs ut av polisen och turisterna har även uppgivit för kinesiska medier att körde dem till Skogskyrkogården, vilket Aftonbladet var först att rapportera om.

Stor uppmärksamhet i Kina

I fredags fick händelsen stor uppmärksamhet då Kinas ambassad utfärdade en resevarning till kinesiska turister i Sverige. Kinesiska myndigheter har även tagit upp frågan med svenska UD under helgen.

Historien har väckt stor uppmärksamhet i Kina. Ett inlägg på den kinesiska sociala medie-sajten Weibo har på söndagen fått över 41 000 kommentarer och delats 18 000 gånger, och Sverige och svensk polis kritiseras både i traditionella och sociala medier.

”De kinesiska turisterna som avvisades från ett vandrarhem i Stockholm i början av september hade tur att de inte gick ett värre öde till mötes”, skriver den kinesiska nyhetsportalen Sina.

Sajten hänvisar till ett fall från 2015 i vilket det påstås att en man som ska ha utsatts för liknande behandling av polisen senare avled i en hjärtinfarkt, och skriver:

”I det avseendet kan den kinesiska familjen skatta sig lycklig.”

Sansad diskussion

Kinesiska Global Times manar till en mer sansad diskussion i en krönika publicerad under söndagen. Anledningen till att situationen på vandrarhemmet uppstod stavas ”kulturskillnader”, heter det:

”Det finns en utbredd bild av att kinesiska turister beter sig olämpligt utomlands, och av videomaterialet som har publicerats att döma ser det verkligen ut som att familjen beter sig illa.”

Men den kinesiska familjens aggressiva beteende försvarar ändå inte polisens agerande, skriver Global Times:

”Inget av ovanstående är skäl nog till att polisen ska lämna familjen till sitt öde, i kyla och på okänd mark. I Sverige finns det än i dag personer som tar poliserna i försvar i stället för att fördöma dem. Det är märkligt.”

Polisen kommenterar inte

Att personer som stör ordningen förs från en plats av polisen är inte ovanligt. Men Eva Nilsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen, vill inte kommentera uppgifterna i det här fallet.

– Vill man ha ut händelserapporten får man gå den vanliga vägen via registratorn som kommer i morgon bitti (måndag morgon), säger hon till TT.

Hon säger att händelsen nu utreds av särskilda åklagarkammaren.

Karl Jigland vid Åklagarmyndighetens presstjänst kan inte kommentera utredningen under helgen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Diplomatiska turistbråket med Kina

Mer i ämnet