• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Till vänster cyanid som hittats i offrets guldbutik. Till höger den arbetsyta där de beslagtagna burkarna innehållande cyanid troligen stod innan de hämtades. Foto: Bilder från förundersökningen

Hovrätten skärper straff för cyanidmord i Norrtälje

Publicerad

Hovrätten skärper fängelsestraffet för en kvinna i 55-årsåldern som dömdes i tingsrätten för att ha giftmördat sin sambo i Norrtälje. Svea hovrätt dömer kvinnan till 18 års fängelse.

Kvinnan, som nekar till brott, dömdes i tingsrätten i juni i år till 16 års fängelse. Åklagaren ansåg att straffet borde ha blivit livstids fängelse.

I februari i fjol blev mannen mycket dålig och avled efter en måltid. Först bedömdes han ha dött av naturliga orsaker, men nya analyser av prover från obduktionen i augusti samma år visade att han hade höga halter av cyanid i kroppen.

Omständigheterna motiverar ett hårdare straff

Högsta domstolens praxis för straffet för mord är 14 års fängelse, men Svea hovrätt anser att omständigheterna kring giftmordet är ”mycket försvårande”, vilket motiverar ett hårdare straff.

Domstolen konstaterar i domen att mannen har mördats i sin bostad av sin egen sambo och inte kunnat kalla på hjälp, och att kvinnan måste ha planerat mordet noggrant. Det gjorde hon bland annat genom att söka på nätet efter giftmord. Hon har sedan på olika sätt försökt undgå upptäckt, skriver hovrätten.

Liksom tingsrätten anser hovrätten att kvinnan ska dömas för att ha stulit mannens mobiltelefon, klocka och förlovningsring medan han var döende eller nyss hade avlidit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer