Hyrbarnmorskor rekryteras till förlossningsklinikerna i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Hyrbarnmorskor håller nu på att rekryteras till förlossningsklinikerna i Region Stockholm för att lösa personalkrisen, enligt uppgifter till SVT. Ett bemanningsföretag har skickat ut sms till barnmorskor i hela landet, med erbjudande om att jobba till slutet av mars med en hög ersättning och betalt boende och resa.

Det är första gången på flera år som förlossningsklinikerna hyr in barnmorskor, enligt statistik från sjukhusen som SVT Stockholm tagit del av.

En karenstid på ett halvår gäller för barnmorskor som redan är anställda i Region Stockholm.

”En kortsiktig lösning”

SVT har sökt både Region Stockholm och bemanningsföretagets vd. Region Stockholm hänvisar till respektive sjukhus.

I ett mejl till SVT svarar Maria Persson, verksamhetschef för kvinnosjukvård och förlossning på Danderyds sjukhus, att hyrbarnmorskor är en kortsiktig lösning för att förbättra bemanningen på förlossningen.

”Vi rekryterar alltid i första hand egen personal och har väldigt sällan använt oss av bemanningsföretag inom förlossningsvården. Nu har vi ett läge där detta är en av våra kortsiktiga lösningar för att kunna bemanna upp på förlossningen och förbättra arbetsmiljön”, skriver hon.

Även Maria Sjöstrand, verksamhetsområdeschef för förlossningen på Södersjukhuset, svarar på frågor i ett mejl:

”Vår högsta prioritet är självklart att göra allt vi kan för att behålla vår befintliga personal. Arbetsmiljön inom förlossningsvården har blivit påverkad då vi under en längre tid inte kunnat rekrytera så många barnmorskor som vi önskat. Vi har nu vänt oss till bemanningsföretag med förhoppning om att på detta vis kunna finna några barnmorskor som kan jobba hos oss och på så sätt avlasta våra redan ansträngda medarbetare. Vi har hittills endast fått några enstaka svar, men önskar finna fler barnmorskor då vi i dagsläget saknar ca 30 barnmorskor och med det har ett stort antal vakanta arbetspass att täcka.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.