• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Foto: Jimmy Kirvesmäki

Inga pendeltåg stannar på stationerna Odenplan och Stockholm city

Uppdaterad
Publicerad

Inga tåg stannar vid pendeltågsstationerna Odenplan och Stockholm city under fredagen. Rulltrapporna bedöms vara osäkra, och tidigare i veckan skadades flera personer när en av rulltrapporna började rusa nedåt.

Under torsdagskvällen genomförde SL en kontroll av rulltrapporna på stationerna Stockholm city och Odenplan. Anledningen till kontrollen var att en av rulltrapporna på Stockholm city börjat skena tidigare i veckan.

– En av rulltrapporna bytte plötsligt riktning och började rulla väldigt snabbt nedåt. Det ledde till att personerna i rulltrappan ramlade, säger Mattias Sjöström-Varg, presstalesperson SL.

Rulltrappshaveriet i Stockholm

Personer skadades i incidenten, men ingen allvarligt.

Konstruktions- och materialfel

Vid kontrollen i torsdags gjordes fördjupade kontroller av rulltrapporna, och man upptäckte då felaktigheter i form av spån och flisor av metall i den havererade rulltrappan. Man upptäckte även andra fel, både konstruktionsfel och materialfel.

– SL kallade till krismöte inatt, och beslut togs om att stänga stationerna för resenärernas säkerhets skull, säger SL:s presstalesperson Mattias Sjöström-Varg.

Under dagen kommer företaget Otis, som är ansvariga för rulltrapporna, att demontera flera rulltrappors motorer för att se om det finns metallspån på fler ställen. Otis kommer även ta med sig material för analys i sina fabriker.

Stationerna stängda

Så länge rulltrapporna inte är i drift måste även stationerna vara stängda. Det beror på att rulltrapporna krävs för att stationerna ska kunna utrymmas vid behov.

– Utan rulltrapporna kan vi inte få ut alla människor som finns på stationerna på ett säkert sätt. Vi sätter alltid resenärernas säkerhet först, säger Mattias Sjöström-Varg.

Ingen prognos

I nuläget finns ingen prognos för när stationerna kan öppna igen.

– Det kommer vara stängt åtminstone idag. Vi återkommer med mer information under eftermiddagen, säger Mattias Sjöström-Varg.

Klockan 11.00 på fredagen håller SL i en presskonferens för att berätta om hur de arbetar med att lösa problemen.

Det är bara ett år sedan de två stationerna öppnade. 10 juli 2017 rullade det första tåget på den då nybyggda Citybanan, som hade tagit nästan nio år att bygga. Redan några dagar efter invigningen konstaterades problem med de nya hissarna vid Odenplan.

SL uppmanar resenärer som ska till någon av de berörda stationerna att byta till tunnelbana vid Södra station och gå till Medborgarplatsen eller Mariatorget, eller att byta till tunnelbana vid Solna station.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rulltrappshaveriet i Stockholm

Mer i ämnet