Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Man gör en sammantagen bedömning av helheten”. I klippet svarar Susanne Wedin, regionchef för Kriminalvården, på varför den tidigare häkteschefen får jobba kvar trots domen. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Kriminalvården

Intagen dog av uttorkning – häkteschef får behålla anställningen

Uppdaterad
Publicerad
En tidigare chef vid Sollentunahäktet som dömts för tjänstefel efter att en intagen avlidit får jobba kvar inom Kriminalvården. Kriminalvården låter mannen behålla sin anställning efter ”en sammantagen bedömning”, men han får inte längre vara chef.

Det var våren 2017 som den intagne, Ali, dog efter nästan tre veckor i en cell i häktet i Sollentuna. Ali led av psykisk sjukdom och han fick varken i sig den mat eller dryck som serverades på häktet. Dödsorsaken fastställdes till uttorkning.

Dömd i hovrätten

Den dåvarande avdelningschefen på häktet åtalades för vållande till annans död och tjänstefel. I tingsrätten friades mannen, men fallet överklagades till hovrätten där han dömdes för tjänstefel till dagsböter.

Nu har alltså Kriminalvården beslutat att mannen trots domen får jobba kvar, något som Ekot var först med att rapportera. Däremot är han omplacerad till andra arbetsuppgifter och han får inte längre ha chefsposition.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT träffade Alis syster inför domen i hovrätten. – De behandlade honom omänskligt, säger hon. Foto: Privat

Händelseförloppet – från häktad till död

Visa

18 april 2017:  Ali grips misstänkt för rån. Alis mamma förklarar för personalen att han måste få sina mediciner.

20 april: Ali häktas och sjukvårdspersonal på häktet i Sollentuna genomför en hälsokontroll av Ali. Inget säkert suicidalt eller psykotiskt framkommer.

21 april: Ali flyttas till avskildshetsavdelning efter att ha agerat mycket labilt. Vattnet stängs av i Alis cell eftersom han hällt ut vatten på golvet. Bestick tas även bort.

27 april: Ali agerar labilt och svarar inte på tilltal.

30 april: Ali uppvisar ett aggressivt beteende och vägrar äta.

4 maj: Ali avstår återigen att äta. Försöker orsaka en översvämning då vattnet slagits på tillfälligt. Vattnet stäng av igen.

5 maj: Vattnet i Alis cell slås på för att spola toaletten. Cellen översvämmas och vattnet stängs av. Ali svamlar, sparkar och slår mot personalen.

8 maj: Sjuksköterska bedömer att Ali bör flyttas för vård på sjukhus. Sjuksköterskan anser dock att remiss kan skrivas först dagen efter. 

9 maj: Ali är i så dåligt skicka att han måste flyttas till sjukhus. På psykiatriska akuten vid St Görans sjukhus har personalen svårt att hitta Alis puls. Ali måste åter igen förflyttas. På Karolinska sjukhuset så pågår upplivningsförsök under en längre tid. Klockan 18:33 dödförklaras Ali.

Källa: Polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer