Programmet Svenska hemligheter besökte det underjordiska sjukhuset 2014. Foto: Jon Jogensjö/Mediabruket

Inte aktuellt öppna katastrofsjukhuset under Södersjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Under Södersjukhuset finns ett sjukhus i bergrummet som kan användas som katastrofsjukhus i kristider. Men i nuläget är det inte aktuellt att använda det sjukhuset för vård av coronasmittade. Enligt Region Stockholm finns det relativt gott om vårdplatser vid de befintliga akutsjukhusen och fältsjukhuset vid Stockholmsmässan.

Ett järnvägsspår genom ett skogsområde på Södermalm leder fram till en tunnel i berget under Södersjukhuset. Där finns ett gammalt sjukhus som ska kunna användas i kristider men som till vardags används till bland annat utbildning.

Att ta katastrofsjukhuset i anspråk för coronasmittade är inte aktuellt i nuläget, enligt Region Stockholm.

”I princip alla akutsjukhus inom Region Stockholm är under de senaste året/åren om- och tillbyggda för att kunna ta hand om nuvarande och framtida vårdbehov. Det innebär att vi har relativt gott om vårdplatser vid våra akutsjukhus och nu när fältsjukhuset byggs ut vid Stockholmsmässan i Älvsjö tillkommer upp till 600 vårdplatser platser där”, skriver Region Stockholm i ett mejl.

”Fältsjukhus bästa lösningen för att komma i gång snabbt”

Enligt Region Stockholm har regionen i grunden inte ont om sjukhuslokaler, utmaningen är att bemanna vårdplatserna med sjukvårdsutbildade medarbetare under en relativt lång tid framöver.

SVT: Hur kom det sig att man valde att bygga ett fältsjukhus i Älvsjö istället för att använda befintliga sjukhuslokaler?
”Det var den bästa lösningen för att komma igång snabbt och med hög flexibilitet på en samlad plats med goda kommunikationsvägar till flera av Region Stockholms akutsjukhus”, skriver Region Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet