I takt med att allt fler covidpatienter har blivit så pass sjuka att de måste sövas råder det nu akut brist på narkosmedlet i hela region Stockholm. Foto: Janerik Henriksson / TT

Interna mejl avslöjar: Akut brist på läkemedel för att söva covidpatienter

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att allt fler covidpatienter har blivit så pass sjuka att de måste sövas råder det nu akut brist på narkosmedlet Propofol i hela region Stockholm. Det visar interna mejl från ett av länets stora sjukhus som SVT Nyheter tagit del av. Uppgifterna bekräftas också av en källa med insyn.

– Det är krigssjukvård vi bedriver just nu, säger källan till SVT Nyheter.

Propofol är det läkemedel som i första hand används för sövning av akutsjuka. Det är ett viktigt läkemedel i sjukvårdens insats för dem som drabbats av covid-19. När en patients andning behöver stöttas av en respirator kan patienter ibland behöva sövas och hållas nedsövda med hjälp av Propofol.

SVT Nyheter har tagit del av interna mejl från ett av Stockholms större sjukhus som behandlar coronapatienter. Mejlen är skickade till den vårdpersonal som arbetar med covidpatienter och visar att det är akut brist på sömnmedlet.

Corona i Stockholm

I det första mejlet som har rubriken ”Propofolbrist!” framgår det att regionens brist på läkemedlet är så akut, att sjukhusets operationsavdelning ska använda det alternativa narkosmedlet Pento.

Den alternativa medicinen, Pentothal, är enligt mejlet ”tyvärr mycket oftare associerat med laryngospasm”, vilket är en tillfällig spasm som uppstår i struphuvudets passage och som försvårar patientens andning ytterligare.

Något senare kommer ännu ett mail

Av det senare mejlet framgår att de nya direktiven inte enbart gäller för operationsavdelningen. Även på IVA och covid-IVA måste man göra hårda prioriteringar vad gäller medicineringen.

SVT Nyheter kan även få uppgifterna om bristen på läkemedel bekräftade från en källa med god insyn i situationen.

– Just nu så är det brist i hela regionen på sömnmedlet Propofol som vi använder både på operationsavdelningen och på intensivvårdsavdelningen. Många av dem som smittats av corona behöver respirator för att kunna andas och då måste de sövas, säger källan.

”Det finns en oro för att det ska ta slut”

Sveriges regioner ska inleda ett nationellt samarbete för att kunna säkra upp att lagret av de mediciner som används på intensiven ska räcka en längre tid framöver. Region Stockholms målsättning är att säkra lagret för två veckor framåt. Sjukhusen i sin tur arbetar, enligt regionens läkemedelskommitté, med mellan två och tre dagars framförhållning.

– Det som har varit kritiskt och som vi har fokuserat på är Propofol och liknande läkemedel som behövs för att söva folk inom intensivvården. Där har åtgången ökat mer än vi trodde och vi har verkligen ansträngt oss för att försöka säkerställa tillgången, säger Gerd Lärfars, som är enhetschef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Situationen är kritisk

Men situationen är kritisk nu när efterfrågan är ovanligt stor och regionen har därför kontaktat läkemedelstillverkare för att försöka få dem att öka sin produktionstakt.

– Vi sätter stort hopp till att de som tillverkar medicin och skyddsutrustning ska kunna öka sin produktion så att vi ska kunna lösa den här situationen, säger Gerd Lärfars.

Hon menar att det finns en oro för att läkemedlet ska ta slut. Men understryker att patienter och anhöriga ska veta att det pågår ett intensivt arbete där man med hjälp av specialister inom intensivvård försöker få en klarare bild av hur man kan lösa situationen.

– Jag vill inte säga att det inte är en viktig fråga och att man inte ska vara orolig, men folk ska veta att vi arbetar väldigt hårt och på bred front för att säkerställa lager eller i de fall det inte går att hitta alternativa mediciner, säger Gerd Lärfars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet