Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren Karolina Wieslander om den historiska domen mot IS-kvinnan Foto: SVT

Historisk dom mot IS-kvinna – åklagaren: ”Första i sitt slag”

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna och en man från Stockholm döms till fängelse för flera brott som begåtts i Irak och Syrien. Kvinnan döms för människohandel och medhjälp till ett stort antal grova våldtäkter mot barn i Syrien och Irak. Mannen döms för grova våldtäkter mot barn.

– Det är en väldigt viktig dom. I Sverige är det här den första domen i sitt slag, säger kammaråklagaren Karolina Wieslander.

Kvinnan som är i 60-årsåldern döms av Solna tingsrätt till fängelse i sex år och tio månader. Under 2014 och 2015 ska IS-kvinnan ha tagit båda sina döttrar till Syrien.

”Kvinnans syfte med detta har varit att medverka till att upprätta och leva i en islamisk stat ordnad under en strikt salafistisk tolkning av islam, styrd av Islamiska Staten (IS)”, uppger tingsrätten i ett pressmeddelande.

Kvinnan har velat att döttrarna ska underkasta sig de normer som gäller inom terroristorganisationen, enligt rätten. För de minderåriga döttrarna innebar det att de skulle gifta sig och bilda familj. Enligt tingsrätten har kvinnans syfte varit att utnyttja döttrarna för sexuella ändamål.

IS-kvinnan ska ha rört sig i islamistiska kretsar under flera decennier. Hon ska tidigare ha varit gift med en högt uppsatt al Quaida-ledare.

Thomas Olsson, som är kvinnans försvarsadvokat, uppger för SVT Nyheter att domen kommer att överklagas.

I klippet: Åklagaren Karolina Wieslander och försvarsadvokaten Thomas Olsson berättar om den historiska domen.

”Särskild hänsynslöshet och råhet”

Den dömde mannen kommer från Järva och har vid två tillfällen gift sig med en av IS-kvinnans döttrar när hon var under 15 år. Han har gjort sig skyldig till grova våldtäkter mot barn vid ett stort antal tillfällen mellan år 2013 och 2015. Mannen döms till fängelse i åtta år och tio månader.

– Målsäganden har befunnit sig i en miljö där hon enligt rådande normer inte kunnat värja sig från att bli utsatt för våldtäkterna, vilket mannen har utnyttjat och han har därför visat särskild hänsynslöshet och råhet. Även kvinnan har varit medveten om dessa förhållanden, uppger rådmannen Anu Rintala i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

Mer i ämnet