Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
När SVT besökte iva-avdelningen på NKS fanns 14 patienter på 15 bemannade platser. Totalt finns 28 fysiska utrustade platser, men de är inte bemannade med personal. Foto: Emmanuel Royes/SVT

Tredje vågen på iva: Karolinska larmar om personalbrist

Uppdaterad
Publicerad

Den tredje coronavågen är här, och på intensiven på Nya Karolinska i Solna kämpar personalen med att hjälpa patienter som drabbats hårt av covid-19. Här liksom på många andra iva-avdelningar i länet är läget hårt pressat och antalet inlagda covidpatienter har på kort tid ökat.

Det har gått ganska exakt ett år sedan SVT Stockholm besökte samma avdelning på Karolinska. Då, den 20 april 2020, kulminerade antalet iva-patienter i Stockholm och låg på runt 230. I dag ligger ett hundratal inlagda på iva i hela länet.

Den stora skillnaden mellan våren 2020 och våren 2021 är enligt verksamhetschefen Björn Persson att personalen är extremt sliten och att det är svårt med bemanningen. Då tillkom personal från privata aktörer och andra avdelningar. Det gör det inte på samma sätt i dag.

– Här står tomma sängar redo att användas, men vi har inte personal att bemanna med. Det skulle underlätta mycket om vi fick hjälp av privata vårdgivare, säger Björn Persson, verksamhetschef på iva vid NKS.

Planerad vård pausad – dialog med privata aktörer pågår

Nu har Region Stockholm pausat viss vård för att frigöra personal på akutsjukhusen. Det förs även en dialog med privata vårdgivare om att stötta akutsjukhusen med vårduppdrag som normalt utförs på akutsjukhusen, eller bidra med utbildad vårdpersonal.

SVT fick följa med in på iva på Karolinska mitt under den tredje vågen – se reportaget ovan.

Det finns cirka 175 platser för intensivvård i länet, varav 100 platser är för covidpatienter.

På NKS i Solna och Huddinge vårdas i skrivande stund 38 patienter.

Källa: Region Stockholm/NKS

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet