Efter en slitsam vår med 12-timmars pass inne på intensiven längtar Anna Thunell efter sommarsemester. Foto: SVT

Iva-sjuksköterskan: Det känns som jag har varit med i en overklig film

Uppdaterad
Publicerad

För tre månader sedan, mitt under pandemin, fick SVT följa med iva-sjuksköterskan Anna Thunell under ett arbetspass på Karolinskas intensivvårdsavdelning. Efter en ansträngande vår berättar Anna Thunell om den mödosamma tiden på intensiven och hur den påverkat henne personligen.

 – Numera blir jag lätt känslosam och har nära till gråt. Det tror jag beror på hur sliten jag är. Det kan bara vara nåt litet så brister allting, säger Anna Thunell.

Se när SVT följde Anna Thunell på en dag på intensiven i april i klippet nedan.

Fakta Karolinska intensivård

På Karolinska finns 45 tillgängliga intensivvårdsplatser, varav 36 i Solna och 10 i Huddinge. En normal sommar finns cirka 30 Iva-platser, varav 6-8 vårdplatser i Huddinge och cirka 22-24 i Solna.

Under pandemin fanns som mest cirka 184 platser i april fördelat på 109 stycken i Solna och 75 stycken i Huddinge.

Totalt har 541 patienter med covid-19 vårdats med intensivvård på Karolinska sedan mars 2020 varav 247 i Huddinge och 294 i Solna

Källa: Karolinskas presstjänst 10/7 2020, Svenska intensivvårdsregistret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet