Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör när ”Jack” berättar för SVT:s reporter om sin tid efter fängelsevistelsen. Foto: Moa Ferm/SVT

Jack vädjar om hjälp med att hoppa av kriminaliteten

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år som yrkeskriminell lade Jack av. Men att stanna på rätt sida av lagen är svårare än tänkt. I synnerhet om man inte får hjälp från myndigheterna.

Jack har varit kriminell i mer än tio år och har suttit inne vid tre tillfällen, samtliga gånger för grova narkotikabrott. För ett år sedan bestämde han sig för ett nytt och lagligt liv.

Men medan det finns en infrastruktur för att stötta kriminella med missbruk eller psykiska problem, ser det tunnare ut om man inte har de problemen.

Jack är dessutom i 40-årsåldern och därför för gammal för Stockholms stads sociala insatsgrupper, som enbart hjälper avhoppare mellan 19 och 29 år.

Kan inte få bostad

Bland annat hade Jack behövt hjälp med bostad, något som både Farsta stadsdelsnämnd och socialnämnden menar att ”det inte finns skäl till att han på egen hand inte kan bli godkänd som förstahandshyresgäst”. Detta trots sina skulder hos kronofogden och sitt kriminella belastningsregister.

”Av Stockholms stads riktlinjer för vuxna med missbruksproblem framgår att enbart bostadslöshet eller hemlöshet inte är ett skäl för att bevilja insatsen försökslägenhet”, står det i beslutet från stadsdelsnämnden.

Jack heter egentligen något annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer