default_caption

Jan Guillou: ”Lägg ner internatskolorna”

Uppdaterad
Publicerad

Före detta internateleven och författaren Jan Guillou anser att man borde stänga internatskolorna.

– Det ska inte finansieras med skattepengar, anser Guillou.

En av dem som har erfarenhet av miljön på en intenatskola är reportern och författaren Jan Guillou som skrev boken ”Ondskan” om livet på internatskolan Solbacka. I boken gör Guillou upp med den pennalism han utsattes för på skolan.

Han känner igen mönstren i den anmälan om omfattande pennalism som en elev på Sigtuna läroverk har gjort.

Misshandel på internatskola

– Det är en fysiskt mildare form, men förnedringen är densamma. Det biter lika hårt på den som blir utsatt för en initieringsrit i dag som det gjorde på den tiden när det var fysiskt hårdare.

”Tillhör 1800-talet”

Guillou anser att det ska finnas ett riksinternat för elever från andra länder. Däremot vänder han sig emot att det ”ska finnas internat för den svenska överklassen” och föreslår att två riksinternat läggs ner omgående.

– Det här är en extrem form av högerkultur som tillhör 1800-talet som vi inte ska finansiera med skattepengar, säger han.

–Utbildningsministern kan med ett penndrag lägga ner de här skolorna. Det kostar inte en enda krona och han förlorar inga röster, säger han.

”Gör sig socialt omöjlig”

Jan Guillou tycker att den pojke som avslöjat det systematiska våldet på Sigtuna läroverk är modig.

– Ja, för han gör sig socialt omöjlig på skolan. Han kommer att bli förtalad resten av sitt liv. I vad mån det var några sociala fördelar att gå på en överklasskola har han nu förlorat dem. Det finns ett pris att betala för den som anmäler brottsligheten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandel på internatskola

Mer i ämnet