Ahmed Abdirahman, arrangör av Politikerveckan, hoppas på samtal och möten mellan politiker och medborgare. – Det är en förutsättning för vår demokrati. Foto: Fredrik Sandberg/TT och SVT

”Viktigaste målet är att låta människor träffa varandra”

Uppdaterad
Publicerad

Till helgen och hela nästa vecka kommer mycket av uppmärksamheten kring svensk politik att flyttas från riksdagen och regeringskansliet till Järvafältet i nordvästra Stockholm. På lördag inleds nämligen en politikervecka där, med seminarier, debatter och tal av riksdagens partiledare.

– Vi kommer att ha en huvudscen, där ideella föreningar kommer att vara mellan klockan 14 och 16. Där får de en möjlighet att synas och tala om sina frågor. Och här kommer partierna att ha tält, berättar arrangören Ahmed Abdirahman.

Vinterns isbana har smält, och på lördag är det istället dags för första talaren på Politikerveckan – nej, inte i Almedalen i Visby utan på Spånga idrottsplats på Järvafältet.

Politikerveckan i Järva

– Jag hoppas det ska leda till samtal och möten. Det är en förutsättning för vår demokrati. Ju längre avstånd vi har från varandra – vare sig det är mellan politiker och medborgare, eller om det är mellan medborgare i vissa bostadsområden – desto större blir problemen att lösa, säger Ahmed Abdirahman.

Statsministern och övriga partiledare kommer

Den ideella föreningen The Global Village arrangerar, myndigheter och företag är med och sponsrar, och precis som i Almedalen blir det ett partiledartal om dagen, inklusive av statsministern.

– Mycket av vad som händer här i förorten berörs av politiska beslut, och om vi inte får chans att lära känna våra politiker och kommer närmare demokratin så kommer vi inte heller kunna förändra våra villkor här ute, säger Ahmed Abdirahman.

”Borde komma fler gånger”

Rekia Abubaker från Husby kommer att besöka politikerveckan och lyssna på politikerna.

– Absolut. Det kommer bli intressant och kul. De skulle göra oss glada om de satsar extra resurser på skola och satsar på ungdomarna så att ungdomarna kan nå sina kunskaper och få det de drömt om, säger Rekia Abubaker.

– Jag tror inte på politker. De gör inte det som de säger att de gör. Särskilt för högutbildade människor, de lider i det här landet, säger Mohammed El-Arashad.

– Politikerna borde komma fler gånger, inte bara en gång.  Det skulle vara ett sätt att lära känna politikerna och känna samhörighet, säger Yusuf Abdulkadir.

”Viktigaste målet att låta människor träffa varandra”

Arrangören Ahmed Abdirahman skrattar när han får frågan om de kommer bli större än Almedalen.

– Ja du... Nej, jag vet inte, det är ingenting jag kan svara på. Vi får väl se när det här är över. Men vårt mål är inte hur stort det här ska bli, vårt mål är att skapa de här mötena och bryta utanförskapet. Att låta människor träffa varandra är vårt viktigaste mål, säger Ahmed Abdirahman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikerveckan i Järva

Mer i ämnet