”Vi tycker att det är så otroligt och är så glada”, säger Kristina Hellner, kommunikationsansvarig vid Stockholms katolska stift. Foto: Privat/SVT

”Kardinal är en hederstitel”

Uppdaterad
Publicerad

I Sankt Eriks katolska domkyrka vid Medborgarplatsen gläds man över beskedet att biskopen i Stockholms katolska stift, Anders Arborelius, har utnämnts till kardinal av påve Franciskus.

– Vi tycker att det är så otroligt och är så glada, säger Kristina Hellner, kommunikationsansvarig vid Stockholms katolska stift.

Hon säger att beskedet kom som en överraskning och att ingen kände till det här innan påven Franciskus tillkännagav de fem nya kardinalerna i dag.

Sveriges nya kardinal

LÄS MER: Påven utnämner svenske Anders Arborelius till ny kardinal

– Kardinal är en hederstitel och för oss innebär det att vår biskop har fått den finaste hederstiteln som man kan få inom den katolska kykran, säger hon.

Utgår från Stockholm

Biskop Anders Arborelius har sin hemmaplan i Stockholm och kommer även fortsättningsvis främst vara verksam i katolska kyrkan i Stockholm och Sverige.

– Arbetet till vardags kommer inte att påverkas så mycket förutom vid vissa speciella tillfällen då påven bjuder in till olika möten. Kardinalernas främsta uppgift är att välja en ny påve.

”Vi är en riktig minoritet”

I Sverige finns det cirka 200.000 katoliker och att Anders Arborelius nu utses till kardinal kommer att betyda mycket för landets katoliker, menar Kristina Hellner.

– Det är otroligt speciellt för vi är en riktigt minoritet i världen. Att vi nu får en kardinal är en fantastiskt stor sak för oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges nya kardinal

Mer i ämnet