Foto: SVT

Karolinska granskas om repressalier mot judisk läkare

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska universitetssjukhuset granskas på nytt av DO efter uppgifter om att en judisk läkare, som tidigare anmält antisemitiska trakasserier, även utsatts för repressalier.

I november 2018 slog en människorättsorganisation larm efter att flera judiska läkare på Karolinska universitetssjukhuset vittnat om att de utsatts för trakasserier från en överläkare på samma sjukhus.

Nu granskas sjukhuset på nytt av Diskrimineringsombudsmannen, DO, efter möten och mailkonversationer med en av de utsatta läkarna.

”Sedan jag anmälde antisemitiska trakasserier har jag kontinuerligt drabbats av nya repressalier, hårdare utfrysning och av en välplanerad ryktesspridning” skriver läkaren i ett mail till en utredare på DO.

Ska ha spelat in samtal med sjukhusledningen

Läkaren ska ha spelat in möten med sjukhusledningen för att stödja sin sak och sedan konfronterat ledningen med ljudinspelningarna, varpå läkaren ska ha mottagit nya hot om repressalier.

Ledningen menar att läkarens påpekanden inte ”under några omständigheter” kan ses som repressalier. De anser även att inspelningarna strider mot sjukhusets ordningsregler.

Läkaren menar dock att inspelning av möten är ”det enda möjliga sätt att avslöja och anmäla oegentligheter på en klinik”.

Den nya granskningen inleddes förra veckan. Sjukhusledningen har fram till den 16 augusti på sig att lämna kommentarer i ärendet.

I ett mail till SVT bekräftar sjukhuset att de fått en förfrågan från DO. De kommer nu att ta del av innehållet och förbereda svar på frågorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer