Överläkaren som anklagas för antisemitism utreds nu av en etern utredare. Foto: TT

Karolinskachef utreds för antisemitism

Uppdaterad
Publicerad

Trakasserier av flera judiska läkare – det är vad en chef på Karolinska anklagas för. SVT har träffat en judisk läkare som säger att hen och andra judiska kollegor ska ha utsatts för antisemitism och att ledningen inte gjort tillräckligt för att stoppa det här.
– Chefen har nu fått erbjudande om att ta en ”time out” och accepterat det, säger tillförordnade sjukhusdirektören Annika Tibell.

Läkaren säger att trakasserierna mot honom pågått under längre tid. Trakasserierna ska enligt anklagelserna ha bestått i mobbning, att de hindrats från att forska och att utestängts från att göra vissa operera. Läkaren berättar att han i snart två år inte fått operera inom sitt specialområde.

– Det är en kultur av mobbning och trakasserier mot judar som drabbat patienter. Att Karolinska tillåtit utestängningarna har inneburit till att patienterna fått vänta längre på vård.

Nidbilder på sociala medier

Antisemitismen ska ha kommit från en före detta chef som numera är överläkare. SVT har fått ta del av nidbilder med judiska symbolen som den anklagade chefen lagt upp på Facebook. Bilderna är antisemistiska, det har konstaterats av tre organisationer som jobbar mot antisemitism, Svenska kommittén mot antisemitism, Forum för levande historia och amerikanska Simon Wiesenthal Center.

Anklagelserna om antisemitism utreddes internt av kliniken redan 2016. Men utredningen har ifrågasatts. Enligt flera i personal fanns starka band mellan den som utredde och den anklagade chefen. I ett brev vittnar kollegorna om en klinik med härskartekniker och repressalier.

Sjukhuset tillsätter en extern utredning

Annika Tibell, tf sjukhusdirektör på Karolinska.

I februari i år nådde anmälan ända upp till Karolinskas sjukhusledning. Ledningen har nu bestämt sig för att tillsätta en extern utredning.  

– En extern utredning är att vi vill att utredaren ska vara helt oberoende från sjukhuset och inte ha några kollegiala kontakter, säger Annika Tibell, tf sjukhusdirektör Karolinska.

Hur har ni gjort innan när ni har utrett?

– Då har det skett en intern utredning vilket har den effekten att man har en personkännedom och man har tidigare haft kontakt med varandra.

Hur arbetar den anklagade, före detta chefen, just nu?

– Chefen har fått erbjudande om att ta en ”time out” och accepterat det.

Antisemitism betyder fördomar och fientlighet mot judar därför att de är judar. Det handlar dels om stereotypa föreställningar och myter, dels om en negativ inställning till judar som grupp. Antisemitism kan ta sig olika uttryck och variera i styrka. Den kan uppträda som allt ifrån ganska milda fördomar till ett ursinnigt hat. Den kan framträda som attityder och tankemönster men också som teologi och ideologi. Den kan yttra sig som verbala påståenden, social och legal diskriminering och våld. Som historien visar kan antisemitism även utmynna i fördrivning och folkmord.

Källa: Svenska kommittén mot antisemitism

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer