Ulrika Westerlund, ordförande för RFSL. Foto: SVT/TT

Kontroversiellt Pridetåg möter hårt motstånd

Uppdaterad
Publicerad

SD-profilen Jan Sjunnesson och flera personer med kopplingar till den främlingsfientliga sajten Avpixlat arrangerar en egen marsch under Stockholm Pride i nästa vecka. Pridetåg ska gå från Stockholmsförorten Tensta till Husby. Men marschen möter motstånd.  

– Vi vill helt enkelt visa att samma lagar gäller överallt i Sverige, säger Jan Sjunnesson, tidigare chefredaktör för sverigedemokratiska tidningen Samtiden.

Nu är han fast medarbetare på internetsajten Avpixlat – ett forum känt för rasistiska inlägg. Men med stöd av bland andra chefredaktören för Avpixlat, Mats Dagerlind, har Sjunnesson tagit initiativ till en egen Pride-marsch i det invandrartäta norra Järva i Stockholm.

Stockholm Pride 2015

Tror ni att det kommer folk från Tensta med i tåget?

– Nej, vi har inte spridit informationen. Vi tror att det kommer bli en överraskning för folk här ute, säger Jan Sjunnesson.

Motmanifestation

På internet planeras dock en motmanifestation av personer som menar att Sjunnesson och Avpixlat har helt andra syften med sin marsch än att kämpa för homosexuellas rättigheter. Och från RFSL håller man med. 

– Han skriver nu in sig i ett mönster som vi har sett från andra länder, för att göra rasistiska poänger. Det är i den kontexten som man får se det här, säger Ulrika Westerlund, ordförande för RFSL.

Marschen är planerad till den 29:e juli, under Pride-veckan i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Pride 2015

Mer i ämnet