Högt tryck på covidtester – stockholmarna vittnar om långa köer

Uppdaterad
Publicerad

Många vittnar om långa köer när de ska testa sig för covid-19 via drop-in. Samtidigt upplever många stockholmare att det är krångligt att få tag i och göra ett PCR-test.

I videon ovan ser du när SVT åkte ut och träffade personer som testade sig för corona på Vårbergs IP.

Så här kan man testa sig för covid-19

Region Stockholm vill att alla som har symtom som skulle kunna vara covid-19 ska testa sig med ett så kallat pcr-test, men det har inte varit helt lätt senaste tiden, på grund av den ökande smittspridningen.

Det finns två sätt att få tag på ett test, man kan boka eller gå på drop-in.

Boka ett test

Man bokar ett pcr-test via appen Alltid Öppet och 1177. För det behöver man mobilt bank-id eller Freja eIDplus, Sedan finns det olika sätt man kan få sitt test på, och det väljer man vid bokningen.

1) Hemtest. Testet levereras hem till dörren. Det har dock varit väldigt begränsat med dessa tester senaste veckan på grund av hög efterfrågan

2) Via apotek. Man bokar att man vill hämta ut sitt pcr-test på ett visst apotek. Det finns bara ett fåtal apotek att välja på, och det går inte att bara gå dit och hämta ett test. Vid bokningen får man en tid testet kan hämtas på, sedan ska det lämnas tillbaka på samma apotek. Den som ska testas kan inte hämta det själv, på grund av smittorisken, utan man måste skicka ett symtomfritt ombud.

3) Drive-in. Den som har bil kan boka en tid för drive-in-test.

Drop-in

Det finns också drop-in-provtagning på flera ställen. Då går man bara dit, registrerar sig och väntar på sin tur. För drop-in räcker med vanlig legitimation och ett mobilnummer, man behöver inte bank-id.

Alternativa bokningar

Den som inte kan boka digitalt, eller som är på tillfälligt besök i Stockholms län kan vända sig till en vårdcentral. Det går också att ringa via telefon för att boka test som hämtas på apotek av symtomfritt ombud.

För adresser, öppettider och andra detaljer om pcr-test, se 1177.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet