Nobelstiftelsens VD: Vi försöker sänka huset

Publicerad

Nobelstiftelsen har tagit till sig av kritiken och kommer nu att se över byggplanerna.

Bygget av Nobelcenter på Blaiseholmen möter motstånd. I flera remissvar har det riktats kritik mot att huset blir för högt och inte smälter in i miljön.

Bland annat har grannfastigheterna, länstyrelsen och Stockholms skönhetsråd haft invändningar mot att huset skymmer sikten.

Placeringen av huset på Blaiseholmen har också väckt stor debatt. Nu har Nobelstiftelsen tagit till sig av kritiken och tittar över husets storlek.

– De flesta tycker att det är bra att vi bygger det på Blasieholmen men däremot är det många som tycker att huset är för högt och kanske för stort. Det är ju det vi måste titta på nu, säger Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten.

Vilka ändringar funderar ni på?

– Jag skulle tro att vi kommer att dra ner höjden och att vi försöker korta huset något. Men det här måste man pröva mot den verksamhet som kommer att vara i huset och det är skolverksamhet, museum och vetenskapliga aktiviter och möten. Så det blir en avvägning i slutändan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turerna kring Nobelcenter

Mer i ämnet