Kungen släcker för miljön

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen klockan 20 släcker kungen ner Stockholms slott under en timme. Allt för att följa Världsnaturfondens kampanj Earth hour om energi och klimatförändringar.

Även egna bostaden Drottningholms slott samt Ulriksdals slott släcks, meddelar hovet. I samtliga fall handlar det om fasadbelysningarna. På Stockholms slott släcks även trapp- och valvbelysningarna.

Kungen tycks hur som helst bli ganska ensam om att följa uppmaningen från den organisation han är förtroenderådsordförande för. Medan den stort upplagda internationella kampanjen tycks bli en stor framgång i många länder verkar den ha gått nästan spårlöst förbi i Sverige.

Earth Hour

Enligt Världsnaturfonden Sverige har inga myndigheter eller kommuner anmält att de tänker släcka några ljus. Stockholms kommun har till och med sagt ifrån att man inte vill vara med i kampanjen och WWF Sverige uppger att man inte prioriterat kampanjen

Annat är det i Danmark som entusiastiskt deltar i kampanjen Sluk lyset Danmark (Släck lyset Danmark) som leds av Världsnaturfonden Danmark. På slaget åtta svartnar stora delar av landet. Förutom att kungens kusin drottning Margrethe släcker sitt slott tänker en rad företag, hela 17 kommuner och många enskilda danskar följa världsnaturfonden WWF:s uppmaning.

På Tivoli i Köpenhamn släcks alla de karaktäristiska ljusramperna kring huvudingången och H C Andersens Slott samt konsertsalen. Ljus och facklor ersätter de elektriska ljusen. I övriga Norden är det bara Esbo utanför Helsingfors som deltar.

Städer över hela världen, från Adelaide och Bangkok via Köpenhamn till San Francisco och Ottawa, har anslutit sig medan en särskild kampanj med samma syfte pågår i USA.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Earth Hour

Mer i ämnet