Foto: SVT

Kunde inte få tag på personalen – hennes mamma dog

Uppdaterad
Publicerad

Igår rapporterade vi om ett äldreboende i Sundbyberg, som bland annat får kritik för att arbetsbelastningen för personalen är för stor. Ägarna håller inte med om kritiken, utan försäkrar att allt är som det ska. Men nu väljer en anhörig att anmäla boendet efter hennes mammas död.

Elsa Sernklev hade bott på Ekbackens äldreboende sedan hon fick en stroke förra året och kommenterade flera gånger att larmet inte fungerade.

– När Frösunda tog över då började de i alla fall, vilket jag tyckte var ett positivt steg, att hänga larmet om halsen på dem på dagtid. Så när mamma var ute i matsalen, om det var något, så skulle hon kunna trycka. Men hennes larm funkade inte, säger Gitt Elsén.

Ingen på plats

Dottern Gitt Elsén åkte den 17 juli till sin mamma på boendet efter att hennes mamma kräkts. Fram till klockan nio på kvällen fanns en sjuksköterska som passade upp på Elsa men när hon gick av sitt pass började en timanställd, som enligt Gitt inte varit där särskilt ofta. Under natten blev det värre för Elsa och Gitt tryckte på larmet – som inte fungerade. Hon fick stötta upp Elsa för att göra det lättare att andas.

– Jag upptäckte snabbt att det inte var lönt att trycka på larmet, för det fungerade inte. Sen sprang jag ut i korridoren och ropade men ingen svarade och jag sprang runt på båda sidor, där de har kontor och där de har sitt personalrum. Men jag hittade ingen, säger Gitt Elsén.

När hon väl fick tag på en i personalen gjordes inget, då det inte fanns tillräckligt med resurser, menar Gitt Elsén, och hennes mamma Elsa gick bort tidigt på morgonen den 18 juli.

Hur ser du på att det fungerar så här på avdelningen?

– Dåligt. Många är jättegulliga och de gör så gott de kan, jag beundrar dem. De är ett fantastiskt jobb de gör med de äldre men de är alldeles för kort med personal, speciellt nattetid, säger Gitt Elsén.

LÄS MER: Äldreboende i Sundbyberg får kritik – missnöje från dag ett

Vanlig natt på äldreboendet

Verksamhetschefen säger att bemanningen den natten var normal, vilket betyder att det finns en omvårdnadspersonal per våning, som har hand om mellan 11 och 13 personer, och en sjuksköterska som har hand om alla avdelningarna. Frösunda omsorg AB säger att de tyvärr inte kan kommentera enskilda fall och kan därför inte säga vad eller om det var något som gått fel den natten.

– Nu ska jag plocka vackra violer här ute i trädgården och göra en liten bukett framför hennes fotografi, för hennes favoritblomma var violer, säger Gitt Elsén, som nu kommer anmäla händelsen.

”Ingen vill ha det så”

– Jag gör det här för de andra som finns kvar på boendet för det är ingen som ska behöva ha det så här. Vi kommer alla bli gamla men jag kan säga att ingen vill ha det som min mamma hade det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.