Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör de nya oppositionsregionråden Desirée Pethrus (KD) och Amelie Tarschys Ingre (L) oro inför det nya styret i regionen. Foto: SVT

L: Jultomten skulle vara avundsjuk på regionstyrets önskelista

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas och Liberalernas nya oppositionsregionråd är oroliga över att det nya styret i Region Stockholm är beroende av Vänsterpartiets stöd.

– Jag är rädd att man inte kommer att kunna hålla budgeten. Det ser jag med stor oro på nu när vi går in i en lågkonjunktur, säger Desirée Pethrus (KD), oppositionsregionråd.

Under tisdagen valdes de nya regionråden under Region Stockholms fullmäktigemöte. Det innebär att Socialdemokraternas Aida Hadzialic nu formellt har ersatt Irene Svenonius (M) som finansregionråd. Svenonius blir nu istället oppositionsregionråd tillsammans med bland andra det förra trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M).

”Lång önskelista”

Det nya styret i regionen är ett minoritetsstyre bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet. Dessa har ingått ett samverkansavtal med Vänsterpartiet för att med Vänsterpartiets stöd få ihop en majoritet.

Valet 2022 Stockholm

För att gå med på detta har Vänsterpartiet lyckats få in en lista med 44 punkter som de ska få igenom under mandatperioden.

– Det är en lång önskelista Vänsterpartiet och det nya styret har – jultomten hade varit avundsjuk, säger Amelie Tarschys Ingre (L), oppositionsregionråd.

De nya borgarråden

Totalt finns det 12 heltidstjänster som regionråd. Dessa har fördelats på 14 personer:

Styrets regionråd:

Aida Hadzialic (S) finansregionråd

Talla Alkurdi (S) hälso- och sjukvårdsregionråd

Jens Sjöström (S) investeringsregionråd

Robert Johansson (S) personalregionråd

Gustav Hemming (C) klimat-, infrastruktur- och skärgårdsregionråd

Christine Lorne (C) primärvårdsregionråd

Anton Fendert (MP) trafikregionråd

Regionråd från Vänsterpartiet, samarbetsparti till den styrande koalitionen:

Anna Sehlin (V) 50%

Jonas Lindberg (V) 50%

Oppositionsregionråd:

Irene Svenonius (M)

Kristoffer Tamsons (M)

Amelie Tarschys Ingre (L) 75%

Desirée Pethrus (KD) 75%

Msciwoj Swigon (SD) 50%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Stockholm

Mer i ämnet