Foto: TT arkiv

Lättare att övervaka – men inte på sjukhus

Publicerad

I maj införs nya regler för kameraövervakning. Då kan krogar och butiker sätta upp en övervakningskameror utan tillstånd av Länsstyrelsen. Men undantaget gäller inte länets stora akutmottagningar.

När de nya reglerna införs så kan butiker, krogar och enskilda personer sätta upp en övervakningskamera utan att begära tillstånd hos Länsstyrelsen, det skriver tidningen Mitti.

Samtidigt läggs ett större ansvar på enskilda personer att ha kontroll på regelverket. Går det att identifiera en person så tolkas det som en personuppgift och då gäller dataskyddsförordningen.

Sjukhus måste söka tillstånd

Men de reglerna gäller inte för sjukhus och myndigheter, som nu måste söka tillstånd hos Datainspektionen för att få kameraövervaka.

Landstinget har begärt undantag även för byggnader inom hälso- och sjukvården men fått nej. Motiveringen är att det kan bli möjligt ”om kamerabevakningen behövs för att platsen är brottsutsatt”.

Marie Ljungberg Schött (M), sjukvårdslandstingsråd.

Sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M) som tidigare uppvaktat justitieministern i frågan är kritisk till det nya regelverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer