William Yap, general manager på Top Gloves HR-avdelning, förklarar varför företaget har avslutat avtalen med flera rekryteringsagenter i Malaysia. Foto: Top Glove

Leverantören: ”Alla firmor vi har avtal med har numera rätt licens”

Uppdaterad
Publicerad

Under det senaste året har Top Glove genomfört ett hundratal externa revisioner i handskfabrikerna i Malaysia. Sedan förra året måste alla malaysiska rekryteringsagenter ha giltiga licenser för att kunna rekrytera arbetare.

– De som inte har det avslutade vi avtalen med i augusti förra året, säger William Yap, general manager inom HR på Top Glove.

Region Stockholm har sedan förra sommaren utrett korruptionsmisstanken hos underleverantören av operationshandskar, Top Glove. Bland annat har man haft möten med företaget Hartmann-ScandiCare, som de berörda regionerna har avtal med och som köper in operationshandskarna från Top Glove.

Hartmann-ScandiCare vill inte svara på om den specifika korruptionsmisstanken är sann. De väljer istället att spela in ett svar till SVT.

Granskning av vårdhandskar

Använder rekryteringsfirmor

Enligt William Yap, general manager inom HR på Top Glove, använder företaget rekryteringsfirmor för att anställa migrantarbetare till fabrikerna. Enligt Yap används inte längre firmor som saknar rätt licens av Top Glove.

Företaget införde en Zero cost-policy förra året, som innebär att inga arbetare ska behöva betala för att få ett jobb – ett problem som funnits i Malaysia och andra länder under en lång tid enligt flera rapporter. Policyn betyder att företaget genomför intervjuer med arbetare för att säkerställa att de inte betalat några rekryteringsavgifter.

Betalar tillbaka pengar

Top Glove har betalat tillbaka pengar till dem som har tvingats betala avgifter sedan policyn infördes, enligt William Yap. Men lagstiftningen i andra länder betyder ibland att det kan vara svårt att veta om arbetarna har betalat pengar för att få ett jobb.

– Jag kan inte vara 100 procent säker på om en person talar sanning eller ljuger. Men om vi på något sätt misstänker att en person betalat så ger vi dem pengarna tillbaka, säger William Yap.

Företaget försöker även ha kontakt direkt med bemanningsföretag och minska antalet mellanhänder.

Är det svårt att möta till exempel Sveriges krav när det gäller leveranskedjor?

– Allt är möjligt. Det var därför vi genomförde ett hundratal revisioner och i dag är vissa av våra rapporter positiva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av vårdhandskar

Mer i ämnet