Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s konstkritiker förklarar varför den nya konsthallen får kritik Foto: Lisa Liljefors/SVT

Liljevalchs nya konsthall utnämnd till fulaste nybygge

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Liljevalchs nya konsthall inte är färdig har den varit omdebatterad. Nu har byggnaden blivit utnämnd till 2020:s fulaste nybygge i årets Kasper Kalkon-pris.

År 2013 utlyste Stockholms stad en arkitekttävling för en utbyggd konsthall vid Liljevalchs på Djurgården i Stockholm. Åtta år senare är Liljevalchs+ snart färdig och i augusti i år ska den invigas. Men redan innan portarna har öppnats har den nya konsthallen blivit föremål för kritik.

SVT har sökt Liljevalchs, Gert Wingårdhs arkitektbyrå Wingårdhs och Stockholms stads fastighetskontor som inte vill medverka.

I videon förklarar SVT:s konstkritiker Dennis Dahlqvist varför bygget har kritiserats.

Liljevalchs utbyggnad - vad tycker du?

Pinnat inlägg

Även om utbyggnaden inte är helt klar än har den stött på kritik. Vad tycker du om byggnaden? Är kritiken rättfärdigad eller blir det ett vackert tillskott på Djurgården?

Ingemar Persson • Det är så fruktansvärt, att det bara finns en åtgärd - riv det hela och börja om. De som har ritat detta och godkänt byggnaden - skäms! Ni har förstört en anrik miljö!

Peter • Men det är ju en kopia på den tyska ubåtsbunkern utanför Le havre!!!
Trots upprepade bombningar så står den kvar där ännu idag, vi får hoppas att djurgårdskopian blir kortlivad

Alf Jagnell • Vem tar arkitekturupprorets priser på alvar, känns som det priset visar att Wingårds lyckats med sinna intentioner.

Mats • Välförtjänat pris.Byggnaden är ful.

Lennart • Mycket värdig vinnare!

Alexander • Säga vad man vill om byggnaden, men någon vidare god analys eller argumentation fick vi inte av SVTs konstkritiker. Banalt.

Erik • Jätteful byggnad som påminner om ett parkeringshus från city och det känns märkligt att inte ens Djurgården kan skyddas mot modernismen.

Stefan • Vidrigt! Riv och gör om!

Stefan Widén • Lösningen är att man putsar hela fasaden och får bort hålen samt målar den i samma färg som befintliga byggnad. Gärna med ett passande konstverk på den väggen som syns i bilden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer