Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s konstkritiker förklarar varför den nya konsthallen får kritik Foto: Lisa Liljefors/SVT

Liljevalchs nya konsthall utnämnd till fulaste nybygge

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Liljevalchs nya konsthall inte är färdig har den varit omdebatterad. Nu har byggnaden blivit utnämnd till 2020:s fulaste nybygge i årets Kasper Kalkon-pris.

År 2013 utlyste Stockholms stad en arkitekttävling för en utbyggd konsthall vid Liljevalchs på Djurgården i Stockholm. Åtta år senare är Liljevalchs+ snart färdig och i augusti i år ska den invigas. Men redan innan portarna har öppnats har den nya konsthallen blivit föremål för kritik.

SVT har sökt Liljevalchs, Gert Wingårdhs arkitektbyrå Wingårdhs och Stockholms stads fastighetskontor som inte vill medverka.

I videon förklarar SVT:s konstkritiker Dennis Dahlqvist varför bygget har kritiserats.

SVT rapporterade · Liljevalchs utbyggnad - vad tycker du?

Även om utbyggnaden inte är helt klar än har den stött på kritik. Vad tycker du om byggnaden? Är kritiken rättfärdigad eller blir det ett vackert tillskott på Djurgården?

SVT · Hampus Rundberg

Det är så fruktansvärt, att det bara finns en åtgärd - riv det hela och börja om. De som har ritat detta och godkänt byggnaden - skäms! Ni har förstört en anrik miljö!

Ingemar Persson

Men det är ju en kopia på den tyska ubåtsbunkern utanför Le havre!!!
Trots upprepade bombningar så står den kvar där ännu idag, vi får hoppas att djurgårdskopian blir kortlivad

Peter

Vem tar arkitekturupprorets priser på alvar, känns som det priset visar att Wingårds lyckats med sinna intentioner.

Alf Jagnell

Välförtjänat pris.Byggnaden är ful.

Mats

Mycket värdig vinnare!

Lennart

Säga vad man vill om byggnaden, men någon vidare god analys eller argumentation fick vi inte av SVTs konstkritiker. Banalt.

Alexander

Jätteful byggnad som påminner om ett parkeringshus från city och det känns märkligt att inte ens Djurgården kan skyddas mot modernismen.

Erik

Vidrigt! Riv och gör om!

Stefan

Lösningen är att man putsar hela fasaden och får bort hålen samt målar den i samma färg som befintliga byggnad. Gärna med ett passande konstverk på den väggen som syns i bilden.

Stefan Widén

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer