Demonstranterna på Mynttorget attackerades med pyroteknik av högerextrema. Foto: Haroon N

Liten grupp bakom attacker mot Pride och ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Bakom senaste veckans angrepp mot Pride-paraden och nu senast mot sittstrejken på Mynttorget står en liten grupp högerextrema som består av 15-30 personer.

Förra veckan stördes Prideparaden av en grupp män och härom dagen attackerade samma gruppering sittstrejkande afghanska ungdomar på Mynttorget. Bakom attackerna står Nordisk ungdom.

– Det känns som om de är inne i någon slags våg av aktivitet, säger journalisten och författaren Anna-Lena Lodenius, som är expert på högerextrema grupper.

Anna-Lena Lodenius Foto: Jessica Gow/TT

Varför de är så aktiva just nu vet inte Anna-Lena Lodenius, men hon menar att det ofta sker mer under sommaren när det är fler arrangemang och liknande som de kan vara synliga kring.

Få och inte så unga

En del av medlemmarna var tidigare med i numera nedlagda partiet Nationaldemokraterna som i sin tur brutit sig ut ur Sverigedemokraterna. Nordisk ungdom är en liten grupp, 15-30 personer, gissar Anna-Lena Lodenius, och namnet till trots är medlemmarna inte så unga längre.

– Det som folk tänker när de ser dem är att de inte är så väldigt unga en del av dem, så de var väl ett gäng som kallade sig ungdomar när de började, och så är det väl ungefär samma personer fortfarande, säger Anna-Lena Lodenius.

Söker uppmärksamhet

Gruppens arbetssätt går ut på att filma det de gör och att lägga ut på sociala medier.

– De är väldigt intresserade av uppmärksamhet, de söker uppmärksamhet. De gör den här typen av symboliska aktioner som de kan sprida på sociala medier, det kan ofta vara en liten händelse men som sedan får enorm spridning.

Anna-Lena Lodenius säger att det varit en upptrappning av aktiviteter mot flyktingar sedan 2015, men om det här är starten till ännu fler högerextrema attacker från andra grupperingar menar hon är svårt att veta.

– Den här världen av flyktingkritiska grupper är ganska spretig, från väldigt våldsbejakande till de lite fredligare och de har varit på marsch, men jag tycker inte riktigt jag ser den här enorma explosionen av aktiviteter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.