Foto: Polisen

Livstids fängelse för folkmord

Uppdaterad
Publicerad

61-årige Claver Berinkindi fälls i Stockholms tingsrätt för det kanske grövsta brott som provats i svensk domstol. Han döms till livstids fängelse för sin delaktighet i folkmordet i Rwanda 1994.

Den numera svenske, ursprungligen rwandiske, medborgaren Claver Berinkindi ska ha lett folkhopar som klubbade, högg och sköt ihjäl tusentals män, kvinnor och barn i prefekturen Butare i södra Rwanda.

Döms för flera attacker

Bland annat har han fällts för sin medverkan vid attackerna vid berget Nyamure då tusentals civila dödades liksom en attack mot en kommunal inrättning under vilken hundratals människor berövades livet. 

Man dömd för folkmord i Rwanda

– Han beordrade dem att döda, och han var med och dödade som alla andra, har en fängslad medbrottsling sagt i förhör.

Försvaret ifrågasatte vittnenas utpekanden, bland annat eftersom händelserna ligger långt bak i tiden, men domstolen valde alltså att sätta tilltro till dem.

I åtalet nämndes fem brottsplatser där den nu dömde mannen enligt en mängd vittnen var en lokal ledare under folkmordet. Berinkindi som vid tiden för folkmordet var en en välbärgad affärsman. Han kom till Sverie 2002.

Rättegång i Rwanda

Mastodonträttegången har pågått sedan i september och delvis ägt rum i Rwanda.

Det är andra gången som det hållits folkmordsrättegång i Sverige. I juni 2013 dömdes en Rwanda-svensk man till livstids fängelse, en dom som ett år senare fastställdes i hovrätten.

Omkring 800.000 människor dödades i folkmordet.

Förutom fängelsestraffet döms Berinkindi till att betala skadestånd till 15 överlevande. Det är första gången en svensk domstol utdömer skadestånd till offer för folkmordshandlingar.

Folkmordet i Rwanda

Uppskattningsvis 800 000 människor dödades under folkmordet i Rwanda våren 1994. Det leddes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu.

De flesta offren tillhörde minoritetsfolket tutsier, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades.

Folkmordet var noga planerat, men utlösande faktor var nedskjutningen — oklart av vem — av det flygplan som dåvarande hutupresidenten Juvénal Habyarimana och hans burundiske kollega Cyprien Ntaryamira färdades i.

Habyarimana hade då skrivit på ett fredsavtal med tutsigerillan RPF, vilket en del såg som ett svek.

Efter 100 dagars dödande störtade RPF folkmordsregimen och styr än i dag. Den forne gerillaledaren Paul Kagame är ännu president.

Fakta: Folkmord i internationell rätt

I dagligt tal avser folkmord ofta omfattande dödande av civila, men i internationell rätt har folkmord bara utdömts i två fall: för massakern i Srebrenica i Bosnien 1995 samt massdödandet i Rwanda 1994. Den juridiska termen folkmord fanns inte före andra världskriget.

Enligt FN:s folkmordskonvention från 1948 innebär folkmord att ”förgöra helt eller delvis en nationell, etnisk, rasmässigt bestämd eller religiös folkgrupp”.

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) åtalade 2008 Sudans president Omar al-Bashir i dennes frånvaro för folkmord i Darfur. En folkmordsrättegång pågår också vid en FN-stödd domstol mot ledare för Röda khmererna i Kambodja på 1970-talet.

Även Guatemalas forne diktator Efraín Ríos Montt har åtalats för folkmord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man dömd för folkmord i Rwanda

Mer i ämnet