• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

På bilden till vänster syns gnistor komma från vapnet. Till höger syns polisens avspärrningar på Östermalm. Foto: SVT / Bilder ur förundersökningenVisa alla (4)
Visa alla (4)

Efter garagemordet på Östermalm – hovrätten fastställer domen

Uppdaterad
Publicerad

Livstidsdomen efter dödsskjutningen i ett garage på Östermalm överklagades och i dag kom hovrättens dom. Även hovrätten dömer den åtalade mannen för bland annat mord, försök till mord och grovt vapenbrott till livstids fängelse.

I mars förra året fick polisen larm om en misstänkt skottlossning vid Birger Jarlsgatan. På platsen fanns en skadad person vid ett garage. Mannen, som var i 30-årsåldern, avled av skottskadorna. Ytterligare en man blev beskjuten vid tillfället.

Kammaråklagare Marina Chirakova har tidigare sagt till SVT att mordet är ett resultat av en konflikt i kriminell miljö.

– Sprängningen av Café Sirap ett par veckor innan mordet samt flera andra händelser är motivet för mordet, sa Marina Chirakova när åtal väcktes.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Strax efter midnatt, ett par veckor innan mordet på Birger Jarlsgatan, skedde en explosion vid Café Sirap i Vasastan. Foto: Swepix

Dömdes mot sitt nekande – dom överklagades

I december dömdes en man, mot sitt nekande, för mordet och påföljden blev livstids fängelse. Han dömdes även för försök till mord, narkotikabrott, rattfylleri, brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, dopningsbrott och grovt vapenbrott.

Livstidsdomen överklagades. Mannen ville bli frikänd från gärningarna kopplade till garaget på Östermalm och befriad från skadeståndsskyldighet. De anhöriga överklagade också och ville få det skadeståndsbelopp som de hade begärt i tingsrätten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stor polisinsats efter händelsen på Birger Jarlsgatan. Foto: Tommy Bergman/SVT

Delar bedömningen kring brottets allvarlighet

På onsdagen meddelades domen från Svea hovrätt. Hovrätten anser att det är ställt utom rimligt tvivel att den åtalade mannen är den som har gjort sig skyldig till mordet och mordförsöket. De delar även bedömningen att brotten är så allvarliga att påföljden ska bestämmas till livstids fängelse.

Hovrätten ändrar bara domen på det sättet att de anhöriga får de skadestånd som de har begärt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer