Skolborgarrådet Lotta Edholm (L) ska utreda obligatorisk språkförskola för nyanlända på uppdrag av regeringen. Foto: Anders Nordqvist/SVT

Borgarråd blir regeringens utredare av förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas skolborgarråd i Stockholm, Lotta Edholm, blir regeringens utredare med uppdrag att se över möjligheterna att få till en obligatorisk språkförskola.

Frågan om obligatorisk språkförskola var en av punkterna i januariöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Med obligatorisk språkförskola menas att kommunerna måste erbjuda alla förskolebarn språkförskola.

– Vi vet att om barn går i en bra förskola så är sannolikheten för att de klarar sig bra när det börjar skolan betydligt större. Det finns mycket i forskningen som visar det, säger Lotta Edholm (L).

Utredningen riktar sig framförallt mot nyanländas barn

Utredningen ska undersöka om de nyanländas barn ska ha rätt till en obligatorisk språkförskola från tre års ålder med minst 15 timmar i veckan för att lära sig svenska bättre. I uppdraget ingår bland annat att föreslå åtgärder som kan öka deltagandet i förskolan för flickor och pojkar i åldern 3-5 år.

– Det Lotta Edholm ska utreda är rättighet till obligatorisk språkförskola och bakom det så finns en hel del juridiska svårigheter som ska hanteras och därför vi vill tillsätta en utredning och klara ut vad detaljerna ska innebära, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Utredningen är tänkt att vara färdig om ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.