Marley, Oliver, Yonathan och Robin har alla skjutits till döds.

Offrens mammor: ”Vill visa att det räcker nu”

Uppdaterad
Publicerad

Mammorna som förlorat sina barn i dödsskjutningar enas i kampen mot våldet. De kräver skärpta vapenlagar och anonyma vittnesmål i rättegångarna.

Fyra mammor träffas på en fika i Farsta. Alla mammorna vid bordet har en sak gemensamt, deras barn har skjutits ihjäl.

Den yngsta av dem var Carro Sinisalos son Robin, bara 15 år gammal. Han mördades framför sin port när han, tillsammans med sin storebror, skulle röka en cigarett. Mordutredningen är numera nedlagd.

Maritha Ogilvies son Marley blev 19 år. 2015 sköts han på en parkering i Vårby gård. Fallet lades ner efter nio månader i brist på bevis.

Katri Reyna Väänänens son Yonathan blev 20 år. Han mördades för ett och ett halvt år sedan. Hans mord ledde till åtal och mördaren kunde dömdes till livstids fängelse.

Eva Färjsjö förlorade sin son Oliver, 20 år, för snart två år sedan. Två personer dömdes först för mordet men efter överklagan ändrade hovrätten domen. I stället dömdes de för medhjälp till vållande till annans död och medhjälp till vållande till kroppsskada. Ingen person har ännu dömts för mordet.

– När polisen berättade att min Oliver blivit skjuten föll jag ihop på golvet. Man blir amputerad på livet, säger mamma Eva Färjsjö.

Manifestation på Sergels Torg

Nu har mammor som förlorat sina barn i det dödliga våldet för första gången gått samman. På söndag håller de en manifestation på Sergels Torg mot gatuvåldet.

– Vi mammor vill visa att det räcker nu, säger Carro Sinisalo.

– Jag har kämpat i tre år. Jag har känt mig ensam och övergiven men nu har jag fått nya krafter för att fortsätta kämpa, tillsammans med de här mammorna, säger hon.

– Att vi har förts samman är lite tack vare Alexandra Pascalidous bok ”Mammorna”, även om vi alla inte är med i boken. Men ensam orkar man inte dra igång en manifestation och nu fortsätter vi kampen för våra barn, säger Eva Färjsjö.

Vad hoppas ni uppnå med manifestationen?

– Förändra synen på våra barn. Alla tror att det handlar om gängkriminalitet, men många mord är inte kopplade till gängkonflikter. Genom att kalla våra barns mord för ”skjutningar” bara, så tvättar man bort ansvaret och empatin. Mord är mord oavsett bakgrund, säger Carro Sinisalo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.