Foto: SVT/TT/PolisenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Många anmäler färjevåldtäkter – Isabelle är en av dem

Uppdaterad
Publicerad

Ett 20-tal våldtäktsoffer från Finlandsfärjorna söker sig varje år till akutmottagningen på Södersjukhuset. Vi har träffat 21-åriga Isabelle – en av dem som anmält att hon blivit våldtagen ombord. – Min kompis hittade mig naken och avsvimmad på soffan, och det blödde från mitt underliv.

För ett år sedan åkte 21-åriga Isabelle från Stockholm och hennes kompis på en kryssning med Silja Line. På dansgolvet dansade de med några unga män de pratat med tidigare. Isabelle har en sjukdom som gör att hon får plötsliga blodsockerfall som hon kan svimma av, och där på dansgolvet kände hon efter ett tag av sin sjukdom.

Hon skyndade sig därför till hytten för att ta en chokladkaka, för att få upp blodsockret. Men hon märkte inte att männen från dansgolvet följde efter.

– När jag sätter in kortet i hyttdörren är det en av killarna som puttar in mig i hytten. Jag hinner aldrig få min choklad för att han tar tag i mig och slänger upp mig på bäddsoffan i hytten. Jag kommer bara ihåg att jag skriker och sedan svimmar jag av, eftersom jag inte fick i mig något socker.

Isabelle hittades naken och avsvimmad

Enligt Isabelle, som i efter hand har sett övervakningsfilmen, så stod två av männen utanför dörren och vaktade medan hon blev våldtagen. Mannen lämnade sedan hytten och strax därefter kom Isabelles kompis dit.

– Hon hittade mig naken och avsvimmad på soffan, och det blödde från mitt underliv. Min kompis tog på mig en pyjamas, la en chokladbit under tungan och försökte skaka liv i mig.

Blåmärken och skador i underlivet

Först ville Isabelle bara glömma vad som hänt men hon hade svårt att gå och svåra smärtor. Därför bestämde hon sig för att åka till akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset. Hon hade den misstänkte gärningsmannens DNA på sin kropp, blåmärken på rygg och armar, och skador i underlivet.

– Underlivet var som en stor blå tennisboll, om inte större. Jag hade sprickor och sår i underlivet, som blödde. Gynekologen sa att det var bland det värsta hon sett.

”Jag vill bara ha rättvisa”

Isabelle bestämde sig för att polisanmäla, men förundersökningen lades ned, då ord stod mot ord. Den misstänkte gärningsmannen menade att det handlade om frivilligt sex.

– Jag trodde att jag hade alla bevis som krävdes, därför blev jag otroligt arg och ledsen när de lade ned förundersökningen. Jag vet inte vad jag skulle behöva för mer bevis för att det ska gå igenom. Jag vill bara ha rättvisa.

Skulle du kunna tänka dig att åka med en färja igen?

– Nej, absolut inte. Jag får panikattacker varje gång jag ser en kryssningsbåt. Det spelar ingen roll vilken båt det är. Jag kommer aldrig mer att sätta min fot på en kryssningsbåt igen.

Isabelle är kritisk till Tallink Siljas säkerhetsarbete. 

– Jag vill inte lägga all skuld på dem, för det är inte deras fel. Men under det dygnet som jag var ombord så såg jag inte en enda väktare ombord på den här båten, säger Isabelle.

Berättar för att hjälpa andra

Idag är Isabelle fortfarande sjukskriven och har mardrömmar om det som hände för ett år sedan. Men hon har bestämt sig att berätta sin historia för att hjälpa andra.

– Jag kände bara att det är dags att någon sätter ned foten och visar hur rättssystemet egentligen fungerar, och jag är redo att vara den personen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldtäkter på färjor

Mer i ämnet