Foto: Privat

Maria sjuk efter utlandsresa: ”De tar det inte ett dugg på allvar”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en resa till Berlin där Maria träffade många italienare från de virusdrabbade områdena i Italien blev hon mycket sjuk. Nu har hon blivit bollad runt i vården och hon tycker inte att vården tar det på allvar.

Här om veckan var Maria från Stockholmsområdet på filmfestivalen i Berlin, där hon bland annat var på en tillställning med många norditalienare. Efter hemkomsten blev hon mycket sjuk och hon har också smittat sin åtta månader gamla bebis. Maria misstänker att hon kan ha blivit smittad av det nya corona-viruset.

I helgen har Maria ringt vårdupplysningen 1177 flera gånger, det har varit timslånga köer, hon har kopplats bort och vid ett tillfälle fått luren slängd i örat, något som debattören och författaren Nuri Kino skrev först om på sin facebook-sida.

Corona i Stockholm

Maria ringde också larmnumret, som sade att de skulle skicka en ambulans, men den blev inställd. I helgen kom till slut jourläkare och sjuksköterska hem till henne, utan några som helst smittskyddskläder, och rekommenderade Alvedon.

– De tar det inte ett dugg på allvar, de är oförsiktiga, säger Maria.

Skyddskläderna åkte av

Men turerna fortsätter. Under måndagen beslutade till slut vården att det kunde vara corona Maria drabbats av och skickade en ambulans med personal i skyddskläder. Men medan de är hemma hos henne kommer nytt beslut från läkare. Eftersom hon inte varit i Italien så ska hon inte ses som misstänkt smittad av coronaviruset och därför inte göra ett coronatest. Däremot ska hon till sjukhus för att kontrollera lungorna. Personalen tar då av sig skyddskläderna och hon skjutsas till en vanlig akutmottagning där hon väntade under måndagseftermiddagen.

– Men de har sagt att de inte kommer att göra coronatest, eftersom jag inte varit i ett drabbat område.

Hör vad Maria tycker om mottagandet och råden från vården i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet