Efter en näsoperation fick Maria svårt att andas. Foto: SVT

Marias näsa förstördes av plastikkirurgen – nu får hon rätt av IVO

Uppdaterad
Publicerad

– Det är toppen att kirurgen har åkt dit. Jag vill inte att fler ska skadas, säger Maria, till SVT Nyheter.
Hon är en av många som skadats svårt av en plastikkirurg, som nu kritiseras av IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Maria ville bara ha en finare, lite rundare nästipp. Men operationen på Nackakliniken, utanför Stockholm, blev en katastrof.

Idag har hon mycket svårt att andas och rösten är ständigt hes eftersom munnen alltid måste vara öppen för att hon ska få tillräckligt med luft.

Rinner snor

Syrebristen gör henne extremt utmattad och Maria lider av att det hela tiden rinner snor i ansiktet.

– Operationen har förstört mitt liv, säger Maria, som egentligen heter något annat.

Maria anmälde plastikkirurgen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Efter drygt ett års väntan kom så äntligen beskedet.

Myndigheten slår nu fast att kirurgen har brustit i sin handläggning av Maria och ytterligare en patient.

– Jag är jätteglad, det är toppen att han har åkt dit. Det betyder att andra patienter blir varnade för honom. Jag vill inte att fler ska skadas av honom.

Vissa patienter har fått andningshål i näsan så små som riskorn. Foto: SVT

Kirurgen har prioriterat en snygg näsa

Enligt IVO har omfattningen på omformningen av Marias näsa varit för stor. Kirurgen har på ett oacceptabelt sätt prioriterat det estetiska resultatet före funktionen. Myndigheten konstaterar också att kirurgen inte har utfört operationen i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.

IVO går nu vidare med ett 40 tal ärenden samt en större tillsyn av kirurgens yrkesutövning. Totalt har minst 56 personer anmält plastikkirurgen för misslyckade näsoperationer.

Vad tänker du när du hör att det är så många som har drabbats?

– Jag fick en chock när jag insåg att det var så många. Jag fattar inte att myndigheterna inte har upptäckt och stoppat honom tidigare.

Maria vill varna andra för operationer

Nu vill hon varna andra som funderar på att skönhetsoperera sig.

– Läs på om den klinik du går till. Jag gjorde inte det trots att jag tyckte att han var lite skum när jag träffade honom första gången. Jag borde ha gjort mer research och litat på min magkänsla, säger Maria.

SVT Nyheter har sökt den kritiserade kirurgen och IVO för en kommentar.

En plastikkirurg vid Nackakliniken har skadat ett stort antal patienter i samband med olika skönhetsingrepp. Minst 56 personers anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, rör skador efter näskirurgi. Det handlar om nervskador, ansiktsfrakturer och svåra andningsproblem. En del av patienternas näsöppningar är små som riskorn efter operationerna.

Våren 2017 slog läkare vid Karolinska universitetssjukhuset larm till IVO om plastikkirurgen. Det gjorde även Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi.

I juni 2017 kunde SVT Nyheter avslöja att kirurgen varit känd för granskningsmyndigheterna i tio år. Men trots att läkaren anmälts om och om igen har IVO lagt ned flera anmälningar utan att ens utreda dem.

SVT kunde bland annat visa att Socialstyrelsen fick ett brev från Storbritannien redan 2009. En advokatfirma informerade myndigheten om att kirurgen varit under utredning för att ha allvarligt skadat patienter där.

En brittisk kvinna, som så småningom avled, och ytterligare 16 patienter fick flera miljoner kronor i ersättning för sina skador. Advokatfirman erbjöd de svenska myndigheterna journaler och en utredning av en oberoende medicinsk expert. Men Socialstyrelsen bad aldrig om att få handlingarna.

I dagsläget utreder IVO ett fyrtiotal anmälningar mot kirurgen. Två ärenden har avslutats och i båda fallen kritiserar IVO kirurgen för hans misslyckade näsoperationer.

Myndigheten arbetar även vidare med en större tillsyn i vilken de utreder kirurgens yrkesskicklighet och hans lämplighet som yrkesutövare. IVO uppger att de hoppas bli klara innan påsk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skönhet utan skydd

Mer i ämnet