Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Birgitta Mörk har varit medlem i S i Botkyrka i 55 år. Nu är hon en av 40 medlemmar som hoppar av partiet – hör hur det känns. Foto: SVT

Massprotest: 40 medlemmar hoppar av Socialdemokraterna i Botkyrka

Uppdaterad
Publicerad

Bara dagar efter att nio socialdemokrater, varav fem ledamöter i fullmäktige och fullmäktiges ordförande, valt att bli politiska vildar i Botkyrka kommer nästa smäll för partiet. 40 medlemmar hoppar nu av i protest.

I brevet, som de 40 medlemmarna skickat till partiledningen, skriver de bland annat att de lämnar partiet i solidaritet med de socialdemokratiska fullmäktigeledamöter som nu är politiska vildar.

”Vi som nu lämnar har under decennier varit en del av partiet. Vi har uppburit otaliga kommunalpolitiska uppdrag och stolt uppburit den röda rosen. Men sedan en tid känner vi inte längre igen oss i det vårt parti blivit.”, står det bland annat i brevet.

Maktkamp inom S i Botkyrka

”Slitit isär vår arbetarekommun”

Det handlar återigen om stängningen av ABF:s fritidsgårdar, som de 40 medlemmarna menar har ”slitit isär vår arbetarekommun” och ”inneburit utrensningar av dem som stått upp för beslutet”. Det avbrutna samarbetet med Centerpartiet är också en anledning till att medlemmarna nu hoppar av.

Medlemmarna avslutar brevet med följande ord: ”Men det är det viktigt att förstå att vi inte lämnar Socialdemokraterna i Botkyrka, utan Socialdemokraterna i Botkyrka har lämnat socialdemokratin.”

Hör Birgitta Mörk, en av de avhoppande medlemmarna som haft flera tunga poster som bland annat fullmäktigeordförande och ledamot i kommunstyrelsen, i videon ovan.

Jens Sjöström, ordförande för Socialdemokraterna i Botkyrka, kommenterar avhoppen så här:

– Det är tråkigt att vi har hamnat i ett läge där så många medlemmar väljer att lämna. Men jag är inte förvånad, säger Jens Sjöström.

Hör mer i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jens Sjöström (S), ordförande i Socialdemokraterna i Botkyrka, kommenterar massavhoppen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktkamp inom S i Botkyrka

Mer i ämnet