Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag lagar 200 portioner laxpudding idag, säger kocken Rami Setteddar. I videon hör du mer om vad Södersjukhusets nya måltidskoncept betytt för vårdpersonal och patienter. Foto: Ann Sehlin/SVT

Sös framgångsrecept – egenlagad mat

Uppdaterad
Publicerad

För fem år sedan började Södersjukhuset laga all mat själv i stället för köpa in färdiglagade måltider. Förutom att kvaliteten på maten har blivit bättre så har matsvinnet minskat – med 70 procent. Även vården har påverkats av det nya måltidskonceptet.

Södersjukhuset har byggt ett eget kök där all mat tillagas, kyls ner och portionsförpackas innan den levereras upp till vårdavdelningarna. Där kan patienterna beställa mat direkt från avdelningsköket, dygnet runt, eftersom de fasta lunch- och middagstiderna har slopats.

– Det finns patienter som vill äta mitt i natten när de vaknat upp efter en operation, säger Gittan Sandholm, vårdenhetschef för planerad kirurgi på Södersjukhuset.

– Mat är medicin, säger Gittan Sandholm, vårdenhetschef för planerad kirurgi på Södersjukhuset. Foto: Pia Heick/SVT

Patienterna väljer själva

De kylda portionerna har lång hållbarhet och är anpassade efter de olika behov som finns på ett sjukhus. Patienterna väljer själva mat vilken mat de vill ha från en meny, där det finns både små och stora rätter.

– Mat är medicin. Det är viktigt att patienterna äter ordentligt så att kroppen orkar med allt på sjukhuset, säger Gittan Sandholm.

– Den godaste efterrätten är vår skogsbärskompott, säger köksbiträdet Christoffer Crona när han rullar chokladbollar i Södersjukhusets tillagningskök. Foto: Pia Heick/SVT

Minskade matsvinnet med 70 procent

På fem år har matsvinnet på Södersjukhuset minskat från 79 ton per år till 24 ton. Intresset för det nya måltidskonceptet har varit stort.

– Jag tror att nästan alla regioner i Sverige har besökt oss, säger Linda Hagdahl som är måltidschef på Södersjukhuset.

Södersjukhusets måltidschef Linda Hagdahl. Foto: Ann Sehlin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.