Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många konstnärer har deltagit på flera vårsalonger genom åren. Här syns John Söderbergs ”Fågelskrämma” från 2009. Foto: Frida Claesson/SVT

Miljonnoteringar möter nykomlingar på Liljevalchs

Uppdaterad
Publicerad

Det är en salig blandning av verk som fyller Liljevalchs konsthall när 100 år av Vårsalong sammanfattas. Verk från 1921 möter nutida målningar och skulpturer.

– Den här utställningen är lite vårsalongsrörig, fast i positiv bemärkelse, säger Mårten Castenfors, chef på Liljevalchs.

Folkkära konstnärer som Karin Broos, Lars Lerin, och Gösta Adrian-Nilsson, GAN, samsas med nykomlingar i jubileumsutställningen Vårsalongen 100 år. Merparten av konsten i utställningen har Stockholms stad i sin egen ägo. Det rör sig i flera fall av verk som pryder väggar på skolor, bibliotek och förvaltningsbyggnader.

– Man kan säga att vi har lånat konst av oss själva. Det är väldigt kul att staden har köpt in konst under alla år, och att man delvis fortsätter att göra det, säger Mårten Castenfors.

Följ med när Mårten Castenfors guidar SVT genom utställningen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.