Misstänkt coronasjuk skickades till vanlig akutmottagning – fick klättra ut genom fönstret

Uppdaterad
Publicerad

När Maria själv misstänkte att hon drabbats av coronaviruset drog en minst sagt krånglig vårdkarusell igång. Råden har varit många och motstridiga och till slut fick hon klättra ut genom ett fönster från ett rum på akuten på Sös.

Maria blev sjuk efter att ha varit på filmfestivalen i Berlin. Som vi berättat tidigare oroade hon sig att det kunde vara det nya coronaviruset eftersom hon varit på en stor tillställning med många norditalienare. Därför ringde hon vårdupplysningen 1177 som Region Stockholm rekommenderar, och där börjar alla turerna.

Hon ringde 1177 flera gånger, blev bortkopplad, fick hem ett läkarteam utan skyddsdräkter, fick rådet att gå till närakuten, men skjutsades till slut på måndagen till Sös-akuten tillsammans med sin bebis som också var sjuk. Utan något som helst smittskydd.

Corona i Stockholm

Klättrade ut genom ett fönster

Eftersom hon inte varit i riskområden eller träffat någon bekräftad smittad ansågs hon inte som risk. Maria fick ett rum att vänta i på akuten. Efter flera timmar när hon till slut gick till sjuksköterskorna och påpekade att hon kanske hade corona vände allt snabbt.

En läkare ringde Maria och sade att de ville lägga in henne på infektionskliniken på Karolinska Huddinge. Sedan ringde en annan läkare och sade att hon absolut inte fick lämna rummet. Hon ombads också ringa alla hon träffat senaste dagarna och be dem stanna hemma tills hon fått svar om hon har covid-19 eller inte. För att inte sprida eventuell smitta vidare på akuten fick hon klättra ut genom fönstret till väntande ambulans som förde henne till Huddinge, hör mer om det i videon ovan.

Under tisdagseftermiddagen fick Maria svar, vare sig hon eller hennes son har smittats av coronaviruset.

– Det känns ju jätteskönt, men processen kunde varit enklare, säger Maria.

SÖS: Inte våra rutiner

SÖS kommenterar händelsen, genom Liza Grelz på presstjänsten, i ett mejl till SVT:

”Vi kan inte kommentera enskilda patientfall med hänvisning till sekretess. Vi har rutiner för att hantera patienter som är eller misstänks vara smittade med coronaviruset. Det hör dock inte till våra rutiner att låta en patient lämna sjukhuset via fönster. Vi kommer noggrant att gå igenom händelsen för att förstå vad som har skett”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet