Mobila ordningsvakter har fortfarande inte nått förorterna

Uppdaterad
Publicerad

Efter alla dödsskjutningar på bland annat Järvafältet lovade Stockholms stad att dra i gång en bilburen styrka med ordningsvakter som skulle kunna rycka ut till oroliga stadsdelar och skapa trygghet. Men styrkan har idag bara fått tillstånd att patrullera med bil i innerstaden.

Ordningsvakter har de senaste åren varit en het fråga inte minst i de socioekonomiskt utsatta områden som drabbats hårt av både ökad otrygghet, öppen droghandel och skjutningar. I Järvaområdet till exempel larmade både invånare och företagare om ökad kriminalitet och år 2018 började mörkt för Järva när tre mord skedde inom loppet av två veckor.

Den rödgrönrosa majoriteten avsatte 20 miljoner kronor för mobila ordningsvakter som skulle öka tryggheten för stockholmarna. Men än så länge får de bara patrullera på Norrmalm.

– I en första ansökan bad staden om att göra hela kommunen till ett förordningsområde. Detta sa polismyndigheten nej till. Sedan ansökte vi i maj och juni igen om flera stadsdelar var för sig, säger säkerhetsdirektören Jesper Ackinger på Stadsledningsskontoret.

Mobila ordningsvakter?

Redan i maj tillsatte staden 20 ordningsvakter, som ska patrullera på gator och torg när det skett till exempel en skjutning eller ett rån. Tanken är att de snabbt ska ta sig till olika stadsdelar efter att polisen avslutat sitt ärende, för att upprätthålla ordning, normalisera vardagen i området och samtala med oroliga invånare.

Fastnad i juridisk byråkrati

Men nu har staden och polisen fastnat i hur ordningsvakternas uppdrag ska tolkas rent juridiskt – parterna är inte överens om hur man definierar vad en ordningsstörning är.

– Vi vill vara i förorterna, men det räcker inte längre att ha otrygghet som anledning för att ordningsvakterna ska få tillstånd att patrullera där. Vi har en lag från 70-talet som behöver uppgraderas, säger säkerhetsdirektören Jesper Ackinger.

Borde ni inte ha haft bättre koll på detta innan ni sjösatte projektet?

– Lagstiftningen används på olika sätt runt om i landet. Nu vill polismyndighetens juridiska sida få en enhetlig tolkning och därför har de blivit strängare med sina tillstånd.

Undermåliga beslutsunderlag

Men polisen anser inte att besluten drar ut på tiden. De menar att staden lämnar undermåliga underlag, som gång på gång måste kompletteras för att en rättvis bedömning för varje stadsdel ska kunna göras.

– Vi måste ha all fakta på bordet innan vi kan godkänna något. Vi kommer troligen att bevilja tillstånd för Liljeholmen snart, men vi måste titta på varje stadsdel för sig, säger Ulrika Lundström som handlägger ärenden på polisens rättsavdelning.

– Polisen har inte kunnat ge oss ett svar på vad de anser är ordningsstörning och då har vi varit tvungna att gissa oss fram och pröva gränserna, säger Jesper Ackinger.

Får bara patrullera i innnerstaden

I väntan på att tillstånden ska bli klara får ordningsvakterna bara patrullera i innerstaden. Eller åka till de områden där tillstånd för ordningsvakter är beviljade sedan tidigare.

Om de mobila ordningsvakterna hinner börja arbeta i utsatta områden innan projekttiden löper ut  i december är oklart.

I de här stadsdelarna har staden ansökt om tillstånd för patrullerande ordningsvakter:

Farsta

Enskede-Årsta-Vantör

Hägersten- Liljeholmen

Skärholmen

Östermalm

Kungsholmen

Norrmalm- godkänt

Älvsjö

Bromma

Hässelby-Vällingby

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.